Nieuws

Lezing Paradijsvogels door Lou Megens 30 september 2019

Locatie: SBS3 gebouw. Strijpenseweg 3 4841KZ Prinsenbeek

Aanvang: 20.00 uur

Welke paradijsvogels zijn er eigenlijk? Hoe leven paradijsvogels? Waar leven ze? Wat eten ze? Hoe kan het toch dat juist paradijsvogels exorbitante kleuren en een extravagant uiterlijk laten zien? Wie ontdekte de paradijsvogels en welke Europeaan zag ze het eerst?
Lou Megens geeft  uitleg over deze geheimzinnige vogels, ondersteund met prachtig, recent fotomateriaal en veel filmbeelden van deze mystieke vogels uit het regenwoud. 
Lou Megens deelt graag zijn kennis van vogels in de natuur en zijn ervaring met het houden en kweken van niet alledaagse soorten. In zijn volières tracht hij het natuurlijke biotoop van een soort zo dicht mogelijk te benaderen. Van een aantal soorten is Lou de eerste geregistreerde kweker in Nederland. Naast een begenadigd verteller is Lou ook nog gezegend met het nodige schrijftalent. Er zijn een aantal boeken van zijn hand verschenen en hij schrijft columns in het bondsblad ‘Onze vogels’.

Mondial 2019 vogelshow in Zwolle

Duizenden fokkers van kooi- en volièrevogels uit alle werelddelen, komen jaarlijks naar de Mondial om vogels tentoon te stellen, van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten. Daarnaast is er veel aandacht voor het huisvesten, verzorgen en kweken van zo natuurlijk mogelijke vogels volgens standaardeisen. Dit jaar is de Mondial in Zwolle en 3 leden van vogelvereniging Privo hebben vogels ingezonden.
Onze collega’s hebben de naam van Privo weer alle eer aan gedaan.
Nadat leden voor het tweede jaar op rij kampioen waren geworden bij de district tentoonstelling en vorig jaar op het Nederlands kampioenschap verschillende gouden, zilveren en bronzen prijzen hadden gehaald zijn nu vogels ingezonden naar het WK.
Met bijna 25000 in gezonden vogels, om precies te zijn 24865 stuks uit 64 landen, waarbij Nederland er procentueel de meeste voor haar rekening genomen heeft, hebben de drie collega’s het zeer verdienstelijk gedaan.
A. Meeuwissen heeft Goud gewonnen met een stam Personata Wildkleur. De stam van 4 vogels moet niet alleen bestaan uit goede vogels maar moeten ook nog zoveel als mogelijk op elkaar lijken.
Hij behaalde 94, 93, 92 en 90 punten met 2 eenheidspunten een totaal van 371 punten en werd overduidelijk wereldkampioen.
Peter Nabbe heeft drie Rood Mozaïek kobalt kanaries, Noir cobalt mosaïque rouge/rouge ivoire, zoals in de catalogus omschreven, individueel ingestuurd en hij behaalde 1x 90 punten en 2x 89 punten.
Met zijn Goudvink, Pyrrhula pyrrhula mayor et toutes sous-espèces sauf P.murina-P.p.ciner, behaalde hij 90 punten.
Perry Nabbe heeft een vrouwelijke variant van de Goudvink ingestuurd en behaalde ook 90 punten.
Ook deze resultaten waren zeer verdienstelijk en behoorde tot de top van het klassement.
Wij feliciteren onze collega’s dan ook met deze mooie resultaten.
Vogelbeurs 30 december 2018
Beste collega vogelvrienden.
Vandaag de laatste beurs van 2018 gehouden in KBS de Griffioen. De school waar we altijd onze beurzen mogen houden. Hier zijn we, als Vogel Vereniging Privo, Gerald Hilgersom en zijn team erg dankbaar voor. Een super fijne locatie, mooi gelegen aan de doorgaande weg en dus gemakkelijk te bereiken.
De beurs is van 9.00 uur tot 12.00 uur geopend. We beginnen om 7.30 uur koffie te zetten en de reclame borden plaatsen. De banners met sponsoren worden opgesteld. De eerste handelaren en bezoekers zijn al om 8.00 uur bij de Griffioen. Met trouwe handelaren, onze eigen zaadleverancier en de N.B.V.V. stand komen we er als vereniging niet slecht van af. Een mooie diversiteit aan soorten vogels van Kanaries soorten, Tropen soorten, Duiven soorten, Kromsnavel soorten en Europese cultuur soorten. Het is zeker de moeite van het komen kijken of kopen waard. Daarnaast kunnen leden en buitenstaanders hier ook hun vogels kwijt. 
Met een kop lekkere koffie of thee met een koekje is het daarnaast leuk om met bekenden bij te praten over de stand van zaken voor wat betreft je hobby. Deze laatste beurs maakte het speciaal omdat we ook nog oliebollen geregeld hadden. Deze keer zijn er maar liefst achttien leden langs geweest. Super gezellig. Totaal zijn er, inclusief het beurs team, zeventig bezoekers geweest. Niet verkeerd voor december wat normaal een iets rustigere beurs is. Met een loterij, waarbij leuke prijzen te winnen zijn, maakt dit dat een beurs geslaagd is. Het is intussen een komen en gaan van bezoekers wat er voor zorgt dat het een gezellige drukte is. 
Deze dag was het ook de eerste keer dat we een proef audit gehouden hebben. Dit is een verplichting van uit de overheid opgelegd aan de bond. Deze audit was het initiatief van de cursist. Alles wat met dieren welzijn te maken heeft wordt dan aan de hand van een checklist gecontroleerd. De gegevens gaan naar het bestuur en beurs commissie waar zij mee aan de slag gaan. Heel 2019 is hier voor een leerjaar en leerproces voor de vereniging en handelaren.  
Tegen 12.00 uur wordt er aanstalten gemaakt met het inkooien van de vogels. Daarna opruimen, materialen laden, schoonmaken en alles weer in de oorspronkelijke opstelling terug zetten. Als we klaar zijn even gezellig napraten en wat drinken. Dan gaan er enkelen de spullen naar de opslag brengen en de rest wordt naar ons thuis adres gebracht. Om 13 uur vertrekt iedereen weer huiswaarts. Weer een geslaagde beurs in de boeken.
Goede resultaten op District tentoonstelling
Twee van onze leden hebben vogels ingeschreven voor de District tentoonstelling West-Brabant in Sint-Willebrord. Jos van Dartel is Superkampioen geworden met een Kleine Bramsijs Pop met 95 punten. Daarnaast behaalde hij ook zilver en brons met zijn Kleine Bramsijsen. Ook is Jos kampioen geworden met een Sijs Wildkleur Pop en een Sijs Bruin Pop.
Peter Nabbe is district kampioen geworden met een K. Kan. Zwartkobalt rood mozaïek T2. Daarnaast behaalden hij twee zilveren medailles K. Kan. Zwartkobalt rood mozaïek T1 en een grote Goudvink Wildkleur Pop.
Van harte gefeliciteerd met jullie prijzen!
Kerstwens
Beste collega’s
2018 nadert zijn einde. We hebben nog de beurs van 30 december voor ons liggen maar allereerst nog de kerstdagen. Nu hebben we dus echt de donkere dagen voor de kerst. Somber en regenachtig weer. Toch zijn de kerstdagen traditioneel gezellig. Samen met je familie genieten van lekker eten en drinken. Ik blijf het een leuke periode vinden. Na de kerst zien we jullie dan ook graag op de beurs verschijnen. Dan kunnen we samen nog even napraten over wat we met onze vereniging in 2018 allemaal gedaan hebben.
Namens het bestuur wensen we iedereen gezellige kerstdagen.
Jaaroverzicht 2018
Beste vogel vrienden,
Het was voor vv Privo weer een zeer geslaagd jaar.
We hebben het afgelopen jaar weer een nieuw lid mogen begroeten. We groeien dus nog steeds. Toch een teken dat we als vereniging goed aan geschreven staan.
Leuke activiteiten gehad. Om er een paar te benoemen:
De NK waar we als vereniging goed gepresteerd hebben.
We hebben dit jaar, in overleg en samen met de Bredase Vogel Vrienden weer een aantal lezingen geregeld. Samen afstemmen en kijken waar behoefte aan is versterkt elkaars inspanningen. Leuk om meer toehoorders te hebben en aan het eind van de avond is het daarnaast gezellig napraten.
De voorjaar activiteit. Kijken bij collega kwekers op de kooi met als afsluiting een warm en koud buffet.
Daarna onze Open Dag Puzzel Fiets Tocht. Een kijkje in de keuken bij een drietal bedrijven met uiteraard een prijs uitreiking voor de puzzeltocht.
Onze jaarlijkse Privodag. In het najaar kijken op de kooi bij collega kwekers met als afsluiting een BBQ.
Het Biks Blaose Festijn. Waar we met twee volières op de jaarmarkt staan. Super gezellig.
Onze Onderlinge Tentoonstelling. Onze vogels laten zien van welk niveau ze zijn, met aansluitend de prijsuitreiking en feestavond. Daarna zijn er een aantal, dat naar collega tentoonstellingen gaan en daarna naar het district. Een tweetal gaat ook naar het WK in Zwolle.
Uiteraard hebben we door het jaar heen een vijftal beurzen.
Rest mij namens, Vogel Vereniging Privo, onze collega verenigingen, hun leden en naasten gezellige kerstdagen en een gelukkig maar vooral een gezond 2019 toe te wensen.
Met vriendelijke groeten,
Het bestuur
Resultaten van leden op tentoonstellingen
12 november 2018
3 leden van vv Privo hebben deze week weer geweldige prestaties behaald op 2 verschillende tentoonstellingen.
P. Nabbe had verschillende vogels ingezonden naar de Open Bredase Kampioenschappen. Hij behaalde daar de volgende prijzen:
Kampioen kleurkanaries Zwartrood Mozaïek T1 EK 92 punten
Kampioen kleurkanaries Zwartrood Mozaïek T2 EK 91 punten
Kampioen kleurkanaries Agaatopaal geel Mozaïek T1 OK 92 punten
Kampioen Grote goudvink Wildkleur Man EK 94 punten
Kampioen Grote goudvink Wildkleur Pop OK 93 punten
3e prijs Algemeen klassement  5 hoogst gewaardeerde vogels met 460 punten
C. van Boekel en A. Meeuwissen hadden vogels ingezonden naar de Bijzondere Vogeltentoonstelling in Rijsbergen. Er waren ruim 550 vogels ingezonden en een erg mooie opzet van de show.
C. van Boekel : kampioen met een Maskeramadine Wildkleur EK 94 punten
A. Meeuwissen behaalde de volgende prijzen:
Kampioen Stel Personata Wildkleur EK 191 punten ( 2 x 94 punten + 3 eenheidspunten)
Kampioen Personata Wildkleur EK 94 punten en Bondsmedaille
1e prijs Algemeen klassement 5 hoogst gewaardeerde vogels met 466 punten
Wij feliciteren alle kampioenen met de behaalde resultaten! Een mooie prestatie van onze leden.
Ringen bestellen 2019
U kunt vanaf nu weer ringen bestellen voor uw vogels. Meer informatie over ringmaten en de uiterste besteldatums voor ringen vindt u op onderstaande link. U bestelt de ringen bij onze ringencommissaris.
http://www.nbvv.nl/ringen.asp
bestelperiode
uitlevering na
1 april – 15 mei
1 oktober
16 mei – 30 september
15 december
1 oktober – 31 januari
1 april
1 februari – 31 maart
15 mei