Activiteiten

De eerste Vogelquiz van V.V.Privo.

9 september 2019

Rien heet iedereen welkom en geeft Marc het woord.

Marc heeft de vogelquiz helemaal voorbereid. Alles wordt via de laptop en een beamer op een scherm geprojecteerd. Marc leest daarnaast de vragen voor en geeft indien nodig een toelichting. Anton controleert de antwoorden en verwerkt ze.

Marc legt uit dat we een quiz van de vereniging uit Rijsbergen over genomen hebben. Het eerste deel is best pittig maar als het totaal bevalt, gaan we er voor volgend jaar zelf een opzetten. Verder heeft Marc er veel werk aan gehad omdat de formulieren om de antwoorden op te schrijven er niet bij zaten. We gaan starten en de 7 koppels vormen zich zelf.

Er wordt erg serieus aan de quiz deel genomen, veel gelachen maar ze gaan allemaal voor de winst. Er zijn vier delen met drie korte pauzes. Je merkt aan de opmerkingen naar elkaar dat men er best plezier in heeft. Na iedere ronde geeft Marc de antwoorden en een tussenstand. Paul en Adrie staan aan kop gevolgd door Hans en Cees. Na de tweede ronde staan Bas en Bas op twee. De gezonde spanning loopt op en de sfeer is goed. Over en weer worden de collega’s aangemoedigd. Om 22.20 uur is de laatste ronde klaar. Nog controleren en de scores kunnen bekent gemaakt worden.

De eindstand. Paul en Adrie hebben 57 punten. Zij mogen twee flessen wijn kiezen uit vier soorten wijn. Cees en Hans eindigen toch op twee met 45.5 punten en krijgen de andere twee flessen wijn. We hebben ook een poedelprijs. Twee pakken sap. Deze zijn voor Peter en Jan. Zij hebben 26.5 punten. De verschillen zijn dus maar klein. Om 22.50 uur wordt het overleg, c.q. quizavond gesloten.

Iedereen is het er wel over eens dat we volgend jaar weer een quiz willen houden. Deze zal dan meer gericht zijn over vogels in de volières en in de natuur.

Er wordt nog gezellig nagepraat onder het genot van een drankje. Iedereen bedankt voor de gezelligheid.

Namens het bestuur.

Rien

7de Open Dag Puzzel Fiets Tocht.

8 juli 2019
Zonder voor-inschrijving heeft nadelen maar ook zeker voordelen. Men kan, bijna tot op de dag zelf ervoor kiezen om mee te doen. Dit kan negatief of positief uit pakken. Tot op heden zijn we nog steeds groeiende en hebben we met deze zevende jaargang 37 deelnemers. Toch weer vier meer dan vorige editie.
Doordat het Nederlands dames elftal verder kwam dan verwacht hebben we zeker een paar deelnemers gemist. Om de deelnemende fietsers tegemoet te komen, hebben we het programma een half uur ingekort zodat zij die graag de wedstrijd wilden zien mooi op tijd thuis waren. Dit kon gemakkelijk, omdat we altijd tijd genoeg reserveren voor de bezoekadressen en zo was dan ook iedereen tevreden.
Daarnaast het goede weer en bijzonder mooie adressen zorgen er voor dat het een geslaagde dag werd. Als eerste zijn we gestopt bij Molen de Lelie op de Leur. De molen was in werking en de molenaar gaf tekst en uitleg op de tweede van de vijf zolders. Verder werd iedereen verrast met een kop koffie of thee. Onderweg uiteraard een aantal vragen oplossen en op de stopplaatsen ook. Die waren dan ook allemaal samengesteld door de adressen zelf en inhoudelijk dan ook zeer leerzaam.
Het tweede adres was Jachthaven ’t Lamgat. Een ideale plaats om op het terras, onder het genot van een drankje de Vogel-puzzel op te lossen die we van het Vogel Revalidatie Centrum geleend hadden. Met daarnaast vragen als ‘waar komt de naam Lamgat vandaan’ zorgt dit ervoor, dat je dus echt speurwerk moet verrichten om tot het juiste antwoord te komen. De naam Lamgat komt van het gegeven dat de zeilschepen tussen de 14e en 17e eeuw die vanuit zee naar Breda moesten door deze polder, wat toen allemaal nog water was, moesten en bij eb Lam kwamen te liggen, vandaar de naam ‘t ‘Lamgat’. Ga er maar aan staan.
Het derde adres was bij J. de Groot kwekerijen in Langeweg. Een gigantisch groot en mooi bedrijf waar we van de kantine gebruik mochten maken, om onze gebruikelijke worstenbroodjes en een lekkere Cappuccino, koffie of thee te gebruiken. Daarnaast werden er door Joost de Groot een paar rondleidingen verzorgd. Super interessant, om het reilen en zeilen van dit bedrijf uiteen gezet te krijgen. Iedereen hing aan Joost zijn lippen en er waren vragen genoeg. Ontspannen en alle tijd nemend werd alles door Joost uitgelegd.
Daarna naar ons vierde adres. De familie Machielsen. Zij stelden hun tuin open om naar hun mooie volières te komen kijken. Ook hier stonden de consumpties koud en kon men de vragen die verzorgd waren door René en Corry, proberen op te lossen. Honderd uit pratend onder het genot van een hapje en drankje werd er dan ook geprobeerd de vragen op te lossen. Hier werden, om wat tijd te winnen de lootjes verkocht. Dan op naar het SBS3 gebouw waar iedereen om 16.00 uur was.
Als eerste werd de loterij afgewerkt, waarbij men mooie prijzen kon winnen. In de tussentijd werden de vragen gecontroleerd, waardoor tegen half vijf de prijsuitreiking plaats kon vinden.
Met een eerste, tweede en derde prijswinnaar en een prijs voor wie de meeste deelnemers aan gebracht had werd een mooie zevende editie afgesloten. Weer een geslaagd evenement in de boeken. We hebben nog een doelstelling voor de volgende editie en dat is om meer leden van V.V.Privo in deze activiteit te betrekken. Dit zou zeker voor hen die deze tocht organiseren een mooie beloning zijn. Daar gaan we dan ook voor. Namens de organisatie iedere deelnemer hartelijk bedankt en tot volgend jaar.
Johan v d Enden en het bestuur.

Bedrijvencontact ochtend van het Vogel Revalidatie Centrum.

Donderdag 13 juni 2019.
Vroeg dag, want we gaan namens Vogel Vereniging Privo naar de bedrijvencontactochtend van het V.R.C. in Zundert. Alle sponsoren zijn uitgenodigd om met maximaal twee personen deel te nemen, zoals ook voorgaande jaren het geval is. Dit jaar is de dagindeling anders. Waar we voorgaande jaren om 10 uur verwacht werden is dit nu om 6.30 uur. De wekker dus om 5 uur zetten en om 5.30 uur vertrekken uit Kaatsheuvel om een collega in Prinsenbeek op te halen. Ik heb gevonden dat Johan als dank voor zijn inzet van de organisatie van de Open Dag Puzzel Fiets Tocht mee zou moeten mogen. Wel te verantwoorden denk ik.
We staan om 6.20 uur bij het V.R.C. voor de deur en zijn de eerste. Het is mooi weer en lekker om buiten even te wachten, alvorens de voorzitter de deur open doet en ons begroet en aan koffie helpt. Daarna druppelen de volgende deelnemers binnen, waarbij we al gelijk in gesprek komen met een gids uit Etten-leur. Hij doet dit werk voor verschillende instanties waar onder het Brabants Landschap. Omdat het bijzonder is dat een vogel vereniging een stichting als het V.R.C. sponsort is zijn interesse snel gewekt. We krijgen het gelijk over vogels in kooitjes, wat ik vrij snel kan ontzenuwen. Ook wij als vereniging hebben met de wetgeving en de N.V.W.A. te maken voor wat betreft het welzijn van onze vogels. Er zijn richtlijnen voor wat betreft de ruimte wat elke soort vogel nodig heeft.
Zo beoefend ieder zijn hobby op zijn eigen manier binnen de kaders van de wet.
De gids verteld ons over de Gierzwaluw en de nestkasten, waar hij ze heeft hangen en hoe hij de vogels volgt middels camera’s. Indrukwekkend en geweldig om te zien.
De dagindeling:
6.30 uur ontvangst met koffie.
7.00 uur vertrek naar een parkeerplaats de Bak bij de Pannenhoef.
7.15 uur Vroege Vogels wandeling. Een rondleiding onder leiding van twee gidsen, de voorzitter van het V.R.C. en de Boswachter van het Brabants Landschap.
8.30 uur einde rondleiding.
8.45 uur ontbijt.
9.15 uur Terugblik 2018, door de voorzitter van VRC Zundert
9.30 uur Netwerk moment.
10.00 uur Einde bedrijvenochtend VRC Zundert.
We zijn dus tegen 7.00 uur bij de Bak. Een dertigtal Vroege Vogels zijn aanwezig om deel te nemen. We maken een mooie wandeling door een zeer gevarieerd landschap. Van loofbos, heidegebied, vennen en stromen, graslanden en naaldbos. We zitten in de groep bij de boswachter, die ik nog ken van uit mijn werkzame periode. Ik wil hem dus weer graag ontmoeten en contact leggen.
Al snel spotten we de eerste vogels waarvan we er tijdens deze wandeling nog regelmatig meer zien. We zien en horen de volgende meerdere keren langs komen. Van de Tjif tjaf, Boomkruiper, Grote bonte specht, Tuinfluiter, Buizerd, Reiger en een Nijlgans die bovenin de kruin van een boom het nest van een Havik ingepikt heeft. Deze Gans hoort hier niet thuis en verstoort een Havik in zijn broedperiode. De Havik kan dus gewoon wijken voor deze vervelende gast.
We lopen tussen twee watergangen door. De Bijloop wat een natuurlijke stroom is en de Turfvaart, welke aangelegd is om het water af te voeren van het vennen gebied, tegenwoordig juist bedoeld om landbouwwater af te voeren. Deze kan dus met stuwen geregeld en gestuurd worden. De boswachter verteld wat er allemaal bij komt kijken om alles te houden zodat het voor het gebied en de natuur en zijn bewoners de meest ideale situatie oplevert. Bij een uitkijkpunt boven het water verteld hij ons dat hier een speciale waterplant groeit welke elders in Nederland niet voor komt. Heidekartelblad, groeit op het schrale grasland aan de overkant van de Bijloop. Verder ligt er een strook met waterplanten waarvan om klokslag twaalf uur een geel veld met bloemknoppen open gaan. Dit is Moerashertshooi.
We lopen verder en hij stopt bij een grote uitheemse reuzen plant, de Japanse duizendknoop. Deze plant groeit vier meter per jaar en drukt boomwortels uit de grond omhoog (zelfs huizen!). Met wortel en al verwijderen is de beste manier, maar er hoeft maar een halve centimeter van de plant elders neer te komen en binnen korte tijd groeit hij daar weer. Er worden in Engeland proeven gedaan om hem te bestrijden met de Japanse Beatle kever, maar daar moet nog van blijken of hij de andere vegetatie met rust laat. Met Glyfosaat kun je hem weg krijgen maar dat is geen optie voor het milieu. Met stroomstoten kan ook, maar dit is een kostbare aangelegenheid. Gelukkig staan er verder geen op de Pannenhoef dus is het handmatig met wortel en al verwijderen en hopen dat je de schade kunt beperken.
We lopen verder en zien Schotse Hooglanders lopen. Indrukwekkend om deze beesten met hun grote hoornen op een afstand in het landschap te zien. Deze worden bij een particulier ingehuurd om de begrazing te regelen. Ook de Schotse Hooglander hoort hier in principe ook niet thuis en daarom is de boswachter bezig met een bedrijf om het Nederlandse ras, het zeldzaam huisdierras Brandrode Rund in te zetten. De boswachter legt uit, wat de voor en nadelen van begrazing en maaien zijn qua planten vegetatie. Er lopen op de Pannenhoef ook Koningspaarden en elders Belgische trekpaarden rond. Dit omdat zij weer andere begrazing uitvoeren.
Wandelen over de Pannenhoef is zo gevarieerd en ontzettend mooi. 45 jaar geleden kwam ik hier ook veel en ook toen was Brabants Landschap al de beheerder van natuurgebied de Pannenhoef wat 700 hectare groot is. Zij doen dit vanaf 1970. Iedere natuurliefhebber zal dit gebied dan ook mooier vinden dan het Mastbos of Liesbos welke in de buurt liggen.
Verder lopend komen we door een stuk naaldbos. De boswachter vertelt dat waarschijnlijk de beslissing genomen gaat worden, om dit helemaal te kappen. Er zit namelijk de Letterzetter (een kever) in. Hij graaft gangen tussen de schors en het cambium laag, waar de sapstromen langs omhoog gaan maar omdat hij dit rondom de stam doet gaat de boom binnen enkele maanden dood. Er is geen natuurlijke vijand of andere manieren om dit tegen te gaan, spechten doen erg hun best, maar krijgen het niet aan gegeten. Wat jammer. Daarnaast kost het veel en duurt het lang alvorens er weer een mooi bos staat.
Als we anderhalf uur later, weer bij de auto’s aankomen hebben we heel veel moois gezien en dikwijls met de verrekijker aan onze ogen gestaan. Daarnaast veel interessante dingen geleerd en we zijn een stuk wijzer als het gaat over natuurbeheer. Dit is echt voor herhaling vatbaar en is dan ook de bevestiging van mijn reden om hier aan deel te nemen. Dit moet in het 2020 op de agenda van onze vereniging komen. De contacten zijn gelegd.
Gezamenlijk terug naar het VRC. In de auto al napratend over wat we allemaal gehoord en gezien hebben. Bij het VRC staat een heel mooi verzorgd ontbijt klaar waar we dan ook allemaal van genieten.
Daarna legt de voorzitter van het VRC, samen met de penningmeester uit, hoe het financieel in elkaar zit en wat er in 2018 gerealiseerd is. Verder de toch wel grootse plannen, voor 2019-2020. Er volgt een luid applaus als de presentatie afgelopen is. We nemen om 10 uur afscheid en lopen nog even de tuin in waar een bedrijf bezig is om een rotswand van negen meter breed en zes meter hoog te maken voor een nieuw uilen verblijf.
Met vriendelijke groeten, Johan en Rien.

Voorjaarsactiviteit van Vogel Vereniging Privo.

Zaterdag 25 mei 2019.
‘s Morgens om 9.00 uur verzamelen bij ons clubhuis. De koffie en thee staan al klaar. De leden komen binnen en betalen aan onze penningmeester de kosten voor deelname. Het is al gelijk gezellig en men speculeert over wat ze te zien gaan krijgen. De auto-verdeling wordt uitgedeeld waar ook de adresgegevens op staan voor de navigatie. We zijn deze keer met vier auto’s en zestien deelnemers voor overdag.
Normaal hebben we deze activiteit half maart en mijn gevoel zegt me, dat dat de reden is dat we met een aantal personen minder zijn. De evaluatie zal het leren. We vertrekken om 9.30 uur richting Arendonk in België waar we om 10.30 uur aankomen bij onze gastheer. De heer des huizes staat ons al op te wachten. We stellen ons zelf voor en we mogen Maarten volgen. Vooraan de straat ligt al een erg mooie vijver. Lang, golvend en uitgestrekt, waar een zwarte zwaan, een koppel Mandarijn eenden en een koppel Kuifeenden in zwemmen. Verrassend zo, net achter een haag van één meter hoog.
We gaan de oprit aan de zijkant op en worden verrast door het zicht op een tuin van 7500 m2 groot. Daar word je even stil van.Recht vooruit staat een carport waar zijn zoon verschillende soorten konijnen, hamsters en cavia’s heeft zitten. Ieder zijn hobby, mooi toch! De volière bovenop de carport is een bijzonder gezicht en is gesplitst in twee, waar in de ene volière Gaailijsters zitten. Ze zingen luidkeels en ontzettend mooi. In de andere volière zitten Koningglansspreeuwen. Het is een lust voor het oog en oor.
We gaan de tuin in en lopen langs een wand waar buiten volières tegen hangen want wat blijkt, achter de carport loopt een volière door die achter een hoge begroeide wand staat. Daar heeft de zoon parkieten in gehouden, die dan in de buitenvolières kwamen. Daar is hij mee gestopt en Maarten heeft niet veel met kromsnavels dus denkt hij er nog over na wat hij er in gaat houden.
Over golvende taluds, begroeid met gazon gras. Zo mooi geschoren dat het een plaatje is, lopen we langs de eerste vijver waar een koppel Jufferkraanvogels met een Flamingo lopen. In de vijver zwemmen Pigmee ganzen. De taluds lopen tegen de zijkant van de tuin op tot bijna twee meter hoog op sommige plaatsen. Daar is de damwand aan de kant van de buren mooi met hout afgewerkt en op lager gelegen stukken zie je aan de kant van Maarten een mooi begroeide kant.
In de vijver zwemmen verschillende soorten eenden. Er staan ook twee Ooievaarsnesten in de tuin waar wilde ooievaars op komen. Momenteel twee mannen maar de hoop is op een vrouwtje. Het ene nest zit hoog op een paal en de andere boven in een kruin van een grote treurwilg. De tuin is mooi glooiend aangelegd, met het zand uit de vier verschillende vijvers. Er is een leemvijver bij. De andere vijvers zijn met folie aangelegd. Maarten legt uit hoe hij de leemvijver gemaakt heeft. We lopen zo verder naar een andere volière die opgaat in de natuur. In het midden zijn de nachtverblijven en links en rechts twee volières van een meter of tien lang en drie meter breed.
In het ene zitten meerdere koppels Baardmannetjes. De baardmannetjes hebben jongen liggen en eitjes. In de andere zit een trio Schamalijsters. Maarten vraagt zich af of dit gaat lukken maar de volière is ruim genoeg. Aan de andere kant zitten er Blauwborstjes. De volières zijn mooi begroeid, want de vogels moeten zich kunnen verschuilen. In de vijver waar we langs lopen komen straks de jonge eenden, als ze van de ouders gescheiden moeten worden. Over een overhangende vlonder boven een andere vijver lopen we langs de volières van de verschillende soorten Tourako’s en Vruchtenduiven. Lady Ross, Hartlaubs, Schalows en Witkuif Toerako’s. De vogels beschikken over volières van een meter of tien diep. Ze komen daar geweldig tot hun recht.
Daarna lopen we langs de opkweekhokken voor de eenden soorten. Professioneel aangelegde ruimtes waar vijver uitloop hoeken per kooi in gemaakt zijn. Alles is perfect schoon te houden. Hier tegenover ligt weer een mooie grote vijver met verschillende eenden soorten. Harlekijn eenden, Eidereenden en Witkopeenden.
Verder naar voren komen we langs een grote volière. Ruim vijf meter diep en hoog en ik schat een dertig meter lang. Helemaal begroeid en met een stroompje er in. Je kijkt je ogen uit. Er zitten meerdere koppels rode Ibissen in. Kemphanen, Japanse Nachtegalen, Blauwborstjes, Kluten, Tureluurs, Vinken en nog wat soorten.
Zo komen we weer voor in de tuin aan bij het terras, waar de koffie al klaar staat. Even wat lekkers voor bij de koffie uit de auto gehaald en Maarten is de koffie aan het inschenken. Wat smaakt er beter dan koffie of thee met iets lekkers van bakker Mark Elias uit Prinsenbeek. We hebben voor Maarten een lekker speciaal flesje bier van Bier en Borrels en voor zijn vrouw een bosje bloemen van Juffertje in ‘t Groen, uit Prinsenbeek. We danken hen voor hun gastvrijheid en gaan op weg naar Eindhoven.
Na twintig minuten rijden, stoppen we op een parkeerplaats voor onze Privo picknick, inmiddels een bekend fenomeen. De koffie en thee wordt ingeschonken en er zijn gesmeerde broodjes. Er is al veel om over bij te praten. Wat een gigantisch mooi adres hebben we net bezocht. Gezellig kletsen en elkaar wat plagen, de sfeer zit er weer goed in. Na twintig minuten ruimen we op en rijden verder naar Eindhoven. Het laatste stukje is even zoeken, maar om 13.30 uur rijden we bij Falconcrest het terrein op. We worden opgevangen door een van de medewerkers die ons naar het demonstratie terrein begeleid.
De vliegdemonstratie begint. Diverse uilen worden gepresenteerd. Knap wat je een vogel kunt leren. Daarna volgen diverse Giersoorten, Havikensoorten en het kleinste uiltje, dat niet groter was dan 15 cm. Na een uur, waarbij na iedere demonstratie de vogel aan iedereen dichtbij geshowd wordt en alle vragen beantwoord worden, is het even pauze. Terwijl we aan een drankje zitten worden er twee jonge Oehoe’s van twee maanden oud in een speciekuip naar het terras gebracht. Bij hun geboorte zijn ze net zo klein als een kuiken van een kip, maar na twee maanden al veertig centimeter groot. Een van de medewerkers is continu met de uilen bezig om ze zo goed mogelijk klaar te maken voor het vliegwerk. De band tussen de mens en vogel moet super zijn, wil je aan de vliegdemonstraties mee kunnen doen.
We mogen tijdens de pauze ook bij de verblijven van de vogels kijken. Zo heeft iedereen zijn eigen stek waar ze verblijven tijdens de demonstraties.
Op naar deel twee. Demonstraties met de behendigste vogel die er bestaat, de Wauw. Vliegend aas uit de lucht vangen. Ware acrobaten zijn het. Ook met de loer zijn ze als een speer zo snel. Uiteraard komen ze ook met deze vogels bij de tafels langs. Een mooie ranke vogel strak in de veren en erg mooi om te zien. Daarna komt de Zeearend. Gigantisch indrukwekkend om te zien. De vogel maakt grote scheervluchten net over de hoofden van het publiek. Al staat de persoon waar hij aan moet komen helemaal uit het zicht, de vogel vliegt in een rechte streep naar hem of haar. Daarna komt de vogel langs de tafels. Wat een groot en mooi beest.
Daarna weer terug naar Prinsenbeek. Het is inmiddels 16.00 uur. We komen iets na 17.00 uur weer in Prinsenbeek aan. Iedereen naar huis, vogels voeren en sommigen om de partner te halen.
‘t Veehandelshuis verzorgt de catering. Warm en koud buffet. Klokslag 18.30 uur wordt alles netjes opgesteld. Dit wordt genieten. Het ziet er super gaaf uit. Tegen 19.00 uur komen de eersten weer binnen. Als iedereen er is wordt het buffet geopend en kan er genoten worden. Lekkere salades aangevuld met saté, stokbrood, warme beenham en andere lekkernijen. Iedereen geniet er van. Verder is het erg druk en wordt veel terug gekeken naar alles wat we deze dag mee gekregen hebben. We denken steeds dat het wat minder zal zijn, maar ook deze keer hebben de adressen de vorige weer overtroffen. Het wordt stiekem toch weer na 24.00 uur alvorens we weer richting huis gaan. Weer een mooie voorjaarsactiviteit afgesloten en gaat als zeer geslaagd de boeken in.

PRIVO Dag 2018

Zaterdag 8 september.
Mooi weer en een super opkomst aan deelnemers van dit evenement wat we al weer voor het 11e jaar organiseren. De tijd gaat zo snel dat ik, na wat terug zoeken, tot dit aantal jaren kwam. Ik sta er versteld van dat we dit al weer zo lang organiseren. Negentien vogelvrienden die overdag mee op de kooien zijn gaan kijken en zesendertig personen bij de BBQ. Het is dan ook super fijn om voor zo een grote groep collega’s iets te mogen organiseren.
We verzamelen om 9 uur bij Anton waar het dan al gelijk een drukte van belang is. Ook even bij Anton naar zijn vogels kijken die erg veel Gould Amadines gekweekt heeft. Voor we er erg in hebben zijn we later weg dan gepland.
We vertrekken om 9.25 uur naar Made. Jan van O., een Aviornis lid, is onze gastheer. Daar aangekomen staan de koffie en thee al klaar. Anton heeft voor lekkere koeken gezorgd en het smaakt ons dan ook goed. In de tuin zittend met de koffie in de hand genieten we al gelijk van Jan zijn kooi. Deze staat over de volle breedte achter in zijn tuin. Deze is natuurlijk aangelegd met een vijver erin en er staat ook een grote appelboom in. Deze hoeft hij niet te spuiten tegen insecten want de vinken zorgen wel dat deze weg blijven. Jan heeft er verder veel watervogels in zitten. Er zitten Blacksmith kieviten, Roodschoudertalingen, Slobeenden, Groenvleugelduiven, Roodhalsganzen, Kuifeenden in.
 
Verder zitten er wat kleine vogeltjes in. Zoals al gezegd Vinken, Zebravinken en een Japanse Meeuw is zelf de voliere in gevlogen. In groepjes mogen we met Jan in de kooi om alles van dichtbij goed te bekijken. Tussendoor nog lekker een kop koffie drinken en kletsen over wat je allemaal ziet. Daarna nemen we afscheid van Jan en zijn vrouw. Wat een gastvrij adres!
Op naar Brecht in Belgie, waar we te gast zijn bij Dave V. en zijn vrouw Els. We moeten even wachten omdat er nog een bus met bezoekers moet vertrekken. Zij komen uit de omgeving van Nijmegen. Na het vertrek van de bus ontvangen Dave en Els ons. Hun dochter en vriend en hun zoon zijn ook met het vogel virus besmet en zijn er dan ook de gehele dag bij. Je ziet ze genieten en vertellen ook wat zij aan vogels houden. Zij houden verschillende soorten Postuurduiven en konijnen.
Dave en Els nemen ons mee langs grote boog volieres waar ook steeds meer kleinere vogels boven in gehouden gaan worden. Dave, Els en hun dochter zijn erg enthousiast en vertellen honderd uit. Ook waar ze tegen aan lopen en van geleerd hebben. Ze delen echt alles. Super interessant. Ze zijn ook weer aan het verbouwen waardoor vogels in een kooi met vluchten straks ook veel mooier gehuisvest zitten. We komen daar een grote diversiteit aan vogels tegen, wat al begint in de voortuin.
Zwarthalszwanen en meerdere soorten eenden waarbij er bij zijn die zo mooi zijn dat het lijkt dat ze met de pen ingekleurd zijn. In een zestal grote volieres kom je van alles tegen, wat te zeggen van Kuifeenden, Hoenders, Scott Parelhoender, Olijfduiven, Witwang Tourako’s, verschillende Steltkluten, Keizerganzen, Trachopaan fazanten,Temmink fazanten, als ook Goud fazanten, Lelkieviten, Pygmeeganzen, Bourkes parkieten, Elegant parkieten. Verder hebben ze Kroonkraanvogels en Jufferkraanvogels. Nog wat schapen en andere beestjes. In een mooie kooi zit vooral wat kleiner spul. Bontbekplevieren, Gouldamadines, Zebravinken, Diamantduifjes, Japanse meeuwen zijn van de zoon. Tussendoor is er koffie en de gebruikelijke broodjes, die we gesponsord krijgen. Er worden ook nog zaken gedaan door wat leden met Dave. Gaaf dat dit kan en gebeurt. Om half drie vertrekken we weer richting Nederland waar we, zoals gebruikelijk de dag afsluiten en bij een collega op de kooi gaan kijken.
Cees en Elly zijn onze gastheer en gastvrouw. We krijgen een rondleiding door Cees langs zijn pas nieuw gebouwde kooien, Op een windveer na zijn ze klaar en het ziet er gelikt uit. Overal is rekening mee gehouden. Hij kan zijn kooien zo schoonspuiten en alles loopt via een leidingstelsel weg. Handig in het onderhoud. Cees heeft Koningsparkieten zitten, aparte Halsbandparkiet mutaties, Bonte boertjes en Taranta’s. Cees legt uit waar welk koppel split voor is en voor de specialisten onder ons is dit interesante koek. We zitten midden tussen de U-vormig opgestelde kooien en het is daar lekker zitten, zo beschut. Uiteindelijk gaan we naar hun terras waar Elly voor lekkere hapjes gezorgd heeft en Cees ons voorziet van een lekker pilsje of wat fris. Tegen vijf uur vertrekken de laatsten om zich om zeven uur weer te melden voor de BBQ.
Zoals al eerder aangegeven is, is het dit jaar weer drukker dan voorgaande jaren. Super gezellig bijpraten over overdag. De BBQ is weer als vanouds, goed verzorgd door Wim Renne en iedereen doet zich te goed aan dit lekkere vlees en de salades. Marc heeft weer voor gezellige muziek gezorgd en het is dan ook al weer snel na twaalven waarna we opruimen, een afzakkertje nemen en tegen één uur naar huis gaan. Weer een succesvolle Privo dag die in de boeken kan. Iedereen bedankt voor de gezelligheid en tot de volgende activiteit!
Lezing kromsnavels door Piet Ooijen
Maandag 9 april.
We hebben een lezing over Kromsnavels.
Het was fijn opbouwen met collega Henk van de Pluijm. Het scheelt een hoop sjouwwerk als je met twee man bent en een stuk gezelliger. Ik ben er dus erg blij mee.
De koffie stond klaar en de eerste leden waren vroeg aanwezig. Het was al gelijk gezellig.
Dhr. Piet Ooijen verzorgt voor onze vereniging een lezing over Kromsnavels. Hij was tijdig aanwezig en alles stond mooi op tijd klaar.
Als voorzitter heet ik iedereen van harte welkom en stel Piet voor aan de leden. Daarna neemt Piet het over en begint erg enthousiast aan zijn verhaal. Hij laat zien hoe hij zelf gesteld staat en waar hij mee kweekt. Er is genoeg ruimte om tussendoor vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen. Iedereen is stil en luistert aandachtig. Voor de pauze en het eerste half uur daarna is het een heel algemeen verhaal en voor iedereen interessant en goed te volgen. Het laatste kwartier gaat Piet in op vererving wat uiteraard voor de echte kromsnavel kwekers passend is.

Mooie foto’s maakt het voor iedereen erg interessant.
Wel jammer dat de opkomst wat achter bleef maar dat maakte het er niet minder gezellig om.
We nemen om 22.30 uur afscheid van Piet en hebben lekker veel gesprekstof voor het opvolgende uur.
Weer een geslaagde avond.
Excursie dag maart 2018
Zaterdag 10 maart.
Vooruitzicht op mooi weer voor een dag weg. We gaan naar Uilenpark de Paay in Beesd en naar een Aviornis lid. Verzamelen om 8.50 uur aan het Kapittelhof. Helaas moesten er twee man afhaken in verband met werk en ziek zijn. Er zijn vandaag drie personen te gast.
Twee leden van de Bredase Vogel Vrienden en een lid van Zanglust uit Zevenbergen. Ze gaan een echt Privo uitje mee maken waar ze hopelijk geen spijt van gaan krijgen. Na ruim een half uur rijden stoppen we op een parkeerplaats voor koffie, thee of warme chocolademelk met slagroom. Even een kampeertafel zoeken en banken droog maken en lekker buiten zitten . Zelfs geen jas aan nodig. Gezellig om zo de dag te beginnen. Na 20 minuten gaan we weer verder en stappen net over tienen het park binnen.
De Paay is een klein park met een zeventigtal vogels en andere diersoorten. Over paden van houtsnippers loop je langs grote dier verblijven. De Paay heeft alle uilensoorten met daarnaast kraanvogelsoorten, verschillende ooievaarsoorten, otters, eekhoorntjes die van uit hun verblijf via gaastunneltjes door de lucht naar boven in de bomen kunnen en naar een ander verblijf. Eendensoorten, pauwen, verschillende fazantensoorten, kangeroe’s zelfs met een jong in hun buidel, landschildpadden, raven, geitjes, een klein soort hertjes, kamelen, wasberen, een aantal papagaaiensoorten, cavia’s, een paar grote konijnen en super kleine muisjes. Ik zal waarschijnlijk nog wel het een en ander vergeten maar dan zou ik er nu de foto’s bij moeten kunnen pakken.
Tijd voor koffie en ons gebruikelijke broodje. We kunnen bij de Paay op een geïmproviseerd terras gaan zitten, maar de koffie valt niet te bestellen. De eigenaar en zijn twee assistenten zijn in geen velden of wegen te zien. Er staan al een paar stellen met kleine kinderen te wachten om entree te betalen dus besluit ik om na tien minuten te vertrekken en onderweg te stoppen om koffie te drinken. Na een ommetje van bijna vijf kilometer verkeerd rijden door onder getekende is de eerste Texaco de klos. Johan en ik vragen of we binnen ons broodje met de bestelde koffie op mogen drinken. Geen probleem zegt een vriendelijke bediende. Onder grote hilariteit gaan we terug met de koffie en broodjes naar de statafels en laten het ons smaken. Na twintig minuten vertrekken we naar ons volgende adres. Om klokslag half twee stappen we daar binnen.
We worden gastvrij ontvangen door Rob en zijn vader en moeder.
Koffie, thee en koffiebroodjes het kan niet op. De vader van Rob verteld dat hij sinds enkele jaren zijn gedeelte van de vogels aan Rob over gedaan heeft en nu personeel is. Hij is gestopt met werken en voedert alle vleesetende vogels en houdt de zaak mee zuiver. Daarnaast boodschappen doen en de tuin met alle soorten fruitbomen bijhouden. Ook heeft hij als hobby cactussen en vetplanten kweken. Daar gaat hij ook mee naar tentoonstellingen. Uiteraard is hij ook nog wat tijd vrij. Hij is op de maandagmiddag, zaterdag en zondagmiddag na, toch iedere dag tot het donker wordt met zijn hobby’s bezig. Rob voert alle zaad en vruchteneters en houdt zich ’s avonds, vanaf half maart tot eind september met de kweek bezig.
Tegen twee uur gaan Rob, pa en ma mee om ons rond te leiden. Geen vraag is te veel en we kijken onze ogen uit. Ruim anderhalf hectare met daarop overal volières met telkens maar één koppel per soort in een voliere. Zowat elke kwartel en patrijs soort passeren de revue. Met daar tussen exemplaren die elders niet gehouden worden. We gaan verder langs verschillende ooievaar soorten en reigersoorten, komen een koppel ganzen tegen die zeer zeldzaam zijn. Zwanensoorten, raven, en nog andere waarvan ik de namen even kwijt ben. Daarna komen we bij een achttiental stekelvarkens die drie keer per seizoen jongen werpen en al verkocht zijn voor ze op leeftijd zijn. Deze beesten vindt Rob wel leuk. Toch niet altijd even gemakkelijk. Als hij de kooi zuiver moet maken doet hij emmers om zijn benen omdat de harde pennen door zijn laarzen gaan. Niet omdat ze agressief zijn maar ze raken gestrest waardoor ze dit uit verdediging doen. Er liggen grote rioolbuizen in de omheinde wei. Als Rob zijn vader een pakketje stro in het binnenhok gooit komen ze met zijn allen naar buiten gestoven en duiken met hun allen langs beide zijdes de buizen in. Het rammelt langs alle kanten en het is een spectaculair gezicht.
We gaan verder en komen bij Rob zijn lievelings vogels. De Hokko’s.
Hij heeft hier minimaal een twaalftal soorten van waarvan er zeker een viertal zeldzaam zijn. Ik kan begrijpen waarom hij er zo van gecharmeerd is. Geweldig, wat een mooie vogels.
Verder langs kleinere soorten patrijzen en langs een drietal kromsnavelsoorten. Zomaar voor de aardigeid zegt Rob. Ik ben ongetwijfeld een heel aantal vogels vergeten te benoemen. Ik zou het aan Rob moeten vragen, maar hij haalt honderd koppels vogels gemakkelijk.
Terug naar de serre voor een tweede kop koffie of thee. Pak nog gerust een lekkere koffie koek zegt ma. Ik haal even een bosje bloemen en wat biertjes voor Rob en zijn pa uit de auto en we bedanken hen voor de gastvrijheid en vertrekken om 16 uur richting Prinsenbeek. Om 16.45 uur zijn we terug en nemen nog een afzakkertje bij Anton. Daarna weer naar huis. De leden van onze collega verenigingen hebben op hun volgende ledenvergadering genoeg gesprekstof voor hun leden. Ze waren super enthousiast en hebben genoten. Weer mooie reclame voor V.V.Privo. Wat een geweldige dag.
Het heeft weer alle bezoeken overtroffen.