Activiteiten

 

Voorjaarsactiviteit 2024

Beste Vogelliefhebbers.

Onze eerste activiteit, standaard de Voorjaarsactiviteit, stond gepland op Zaterdag 23 maart. Het weer dreigde niet mee te werken maar gepland is gepland.

We hebben, op advies van leden en partners die altijd bij de activiteiten aanwezig zijn, ons dagprogramma voor de activiteiten wat aangepast. Voorheen vertrokken we al om een uur of negen en sloten we laat op de avond onze activiteit af. Dit werd door meerdere leden als lang ervaren. Tijd voor verandering dus.

We verzamelen voortaan net na de middag, deze keer om 12.30 uur bij SBS3. Daar stappen we bij elkaar in de auto en gaan naar ons eerste adres, de Familie Vervest in Etten-Leur. We worden buiten al opgewacht door Huub Vervest. Onderweg dreigt het af en toe te gaan regenen maar het valt mee. Mevrouw Vervest is al koffie aan het zetten en iedereen krijgt in de woonkamer een plaats om te zitten. Lekkere broodjes van onze sponsor Bakkerij Mark Elias erbij, gezelligheid en volop gespreksstof dat is waar we het bij Privo voor doen. Na de koffie gaan we de tuin in om naar Huub zijn vogels te kijken. Tussen hun huis en het huis van de buurman heeft Huub een volière gemaakt. Deze is zeker een meter of elf diep en ruim drie meter breed. In de diepte zitten er achter drie volières van drie meter diep en ruim anderhalve meter breed. In deze drie volières zitten een major putters, gordelgrasvinken en maskeramadines. In de beplante volière daarvoor – 8 meter lang – zit een koppel shamalijsters, roodoorbuulbuuls en een koppel veldleeuweriken. Alles mooi beplant zodat de vogels een mooie habitat hebben.

Achter in de tuin, met een mooie vijver er voor, heeft Huub nog een brede volière met allemaal vluchten van een meter breed. Zeker acht stuks met om en om een koppel Shamalijsters en een koppels geelbuik cini’s. Je kunt mooi voor de vluchten langs lopen en alles is overdekt. Mooi wit gemaakte vluchten met draaiplateaus voor het voeder en aangekleed met groen bij de nestkasten.  Enkele jaren geleden heeft hij om de hoek een aansluiting gemaakt met 6 broedkooien van ruim een metertwintig breed, veertig centimeter hoog en even diep. Hier heeft hij koppelsgewijs citroenborstedelzangers in zitten. Er staan 6 kleine broedkooien leeg voor de eventuele jongen.

Net de hoek om heeft hij dezelfde vluchtjes – 9 stuks – met geelbuik cini’s, maskeramadines en witstuit edelzangers. De tuin, welke zeer mooi en netjes bijgehouden wordt door Jose Vervest, ziet er als totaal plaatje met de volières geweldig uit. Het weer is ons zeer gunstig gestemd geweest. Hierna nemen we afscheid van de Familie Vervest met een bos bloemen van Juffertje in ‘t Groen en een fles Boschdal blond van Bier & Borrels beide verzorgd door sponsoren van Privo.   

Om 14.45 uur vertrekken we naar het Belgische Meer, op de grens bij Strijbeek. We zijn daar te gast bij de familie Hendriks. Om 15.15 uur komen we aan in Meer. De heer Harry Hendriks wacht ons al op op de oprit en neemt ons mee naar achter. Daar is ook zijn zoon die ik, zoals beloofd, een paar boekjes van de Speciaal club overhandig. De zoon woont in Wuustwezel en wil graag een kas als subtropische volière inrichten. Dan is het best handig om de biotoop van bepaalde vogels te kennen. Deze staat meestal beschreven in de kweekverslagen die in de Vogelexpresse staan.

Als eerste komen we bij een grote gezelschap volière aan waar verschillende soorten vogels in zitten. Baardmannen, Sijzen, Putters, Rijstvogels, Kanaries, Zebravinken en enkele Kwartels.

Best een ruime volière van drie bij drie meter met een tuinhuis als binnenruimte. Er staan wat struiken in de volière en een mooi draaiend wiel waar enkele van onze leden helemaal weg van zijn. Zodra er een vogel op een zitstok gaat zitten begint het wiel langzaam te bewegen. Achter de garage staat een kippenren met uiteraard kippen maar daar doet Harry ook zijn jonge gekweekte vogels in zodra ze bij de ouders weg gehaald worden.

Tussen het bezichtigen door schenken we koffie, thee en wat fris voor ons en de gastheren in. Uiteraard met een lekkere koek erbij. Er wordt goed gekletst met elkaar en het is erg gezellig. Verder door in de tuin staat een kas van drie bij zes meter. Daar zitten vluchten van een meter breed bij twee meter diep in waar je voor langs kunt lopen. Alle volières zijn links, rechts en achter begroeid met hedera. In iedere vlucht zit een soort Kardinalen. Bij de laatste twee vluchten kunnen we niet kijken omdat ze op eitjes zitten en jongen hebben. Het is best voor te stellen dat de Kardinalen hier goed gedijen en in hun element zijn. Harry heeft het goed voor elkaar.

Om 16.45 uur nemen we afscheid van Harry en zijn zoon. Uiteraard krijgen ze een bos bloemen en een Boschdal Triple. Om 17.30 uur zijn we weer terug bij SBS3 waar Het Veehandelshuis tegen 18.00 uur een warme Hapjes Tafel opstelt waar we, ook met de leden en partners die alleen vanavond komen, met zijn allen gaan genieten. Om 18.30 uur wordt het buffet geopend en schept iedereen zijn bordje een aantal keren vol. Het is super gezellig en we hebben veel te bespreken tijdens en na het eten.

Om 22.00 uur gaan we opruimen en tegen 22.30 uur sluiten we SBS3 af en gaan weer naar huis.

De eerst activiteit van 2024 is weer een feit en word bij in de boeken geschreven als zeer geslaagd.

9e Open Dag Puzzel Fiets Tocht.

 Het was behoorlijk spannend of het wel mooi weer zou zijn. Uiteindelijk kun je een dag van te voren pas redelijk bekijken wat voor weer het de volgende dag is. Het blijkt een droge dag te worden. Op tijd weg om bij SBS3 alles klaar te zetten. Tafels klaar zetten, tafelkleedjes met een bloemetje er op en de banners met de sponsoren er op. Koffie en thee staan klaar als de eerste deelnemers binnen komen. Inschrijven en dan een kop koffie van Privo tot je kunt vertrekken. Dit gaan we in twee groepen doen omdat we op alle drie bezoekadressen een rondleiding krijgen.

Om 9.45 uur vertrekt de eerste groep. Om 10.30 uur vertrekt de tweede groep waaruit blijkt dat we dan al een record aantal deelnemers hebben. 47 personen, echt goed te noemen. Als we net aan het fietsen zijn dan wordt ik gebeld door Camping Mathijsen of er nog een stel aan kan sluiten. Geen probleem. De teller staat op 49 personen. Na een mooie route, waarbij we langs het adres komen waar we naar de vogels hadden mogen komen kijken, wat helaas door een overlijden niet door kon gaan, komen we bij de eerste stop. Hoeve Het Laak. Een boerderij met 350 stuks melkvee en 150 stuks jong vee. Geen kleintje dus met 85 hectare weiland en 35 hectare voor mais en gras om te voeren. De boer geeft ons een rondleiding. Ze zijn net een nieuwe vloer in de stal voor de drachtige koeien aan het leggen. DE drachtige koeien blijven totaal 8 weken in deze stal. De kalfjes worden er na maximaal een paar dagen afgehaald. Hij verteld dat de vloer inmiddels weer niet meer aan de eisen voldoet waardoor het nu een rechtszaak is. Hij verteld er verder niets over maar we kunnen zijn frustratie wel begrijpen. Grote open stallen waar de koeien zelf kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Er hangen ook grote ventilatoren voor lucht verplaatsing waardoor het lekker koel of in de winter warmer is. We krijgen ook de melk carrousel te zien waar om 6.00 uur smorgens gestart word met melken. Daar doet men dan 3.5 uur over. De tweede keer berginnen ze om 15.00 uur. Het melken wordt alleen gedaan. Verder heeft hij heeft drie man personeel. Zijn vrouw doet de ijsmakerij. Ze leveren aan de groothandel en supermarkten. Soms, net als nu, ook aan huis als er een geplande groep fietsers langs komt. Na genoten te hebben van een lekker ijsje en de puzzelvragen opgelost te hebben fietsen we weer verder. We fietsen langs een mooi natuurgebied en komen zo in Terheijden bij onze volgende stop aan. Roeivereniging Breda.

We worden opgevangen door Henk van Heel, een lid van Privo, maar ook een zeer actief lid van de Roeivereniging Breda. Henk neemt ons als eerste groep mee naar de socialiteit om eerst een filmpje en presentatie te geven. Henk vertelt super enthousiast over zijn vereniging die 450 leden heeft. Ook mensen met een handicap kunnen bij hun terecht. Ze hebben ook slechtziende leden en leden die een been of arm missen. Daar zijn overal hulpmiddelen voor om deze mensen ook van deze sport te laten genieten. Daarna gaan we naar de loodsen waar alle Skiffs liggen. Voor een persoon, twee, vier en acht personen. Iedereen maakt zijn boot helemaal schoon voor hij in de stelling gaat. Er liggen boten van hout maar de meeste zijn van kunststof. Tussentijds moeten we ook vragen oplossen. We proberen Henk te verleiden om de antwoorden te geven maar daar trapt deze ervaren gids niet in. We komen ook in de Henk van Heel hal. Deze draagt zijn naam omdat hij veel voor de club betekent. Wel iets waar je trots op mag zijn. We lopen langs het water terug en Henk vraagt of Johan even wil oefenen op het aluminium vlot wat vast aan de kant ligt. Daar leren de nieuwe leden de slag van het roeien met verschillende riemen. Johan was niet flauw en gaat mee het vlot op. Uiteraard maakt hij ook enkele slagen met de riem. Na een paar keer heeft hij het te pakken. Dan van het wiebelige vlot af. Het lachen is niet van de lucht als hij bijna zijn evenwicht verliest maar hij komt droog de wal op. Petje af voor Johan. Daarna gaan we terug naar de socialiteit waar we aan de koffie met broodjes van onze sponsor Warme Bakker Mark Elias gezet worden. De tweede groep gaat met Henk mee en wij vertrekken als we alles lekker op hebben. We vervolgen onze route en mogen met het pontje mee over de Mark. Een mooi uitzicht met een schipper die van gezelligheid houd. Beter kan niet. We rijden door de polder en lossen links en rechts vragen van de puzzeltocht op.

Op een gegeven moment komen we bij het derde adres. Kwekerij Verhoeven.

Zij kweken kleine komkommers. Ad Verhoeven vangt ons op met koffie of thee. Er wordt al gelijk het een en ander verteld en uiteraard wordt er veel gevraagd. Als de eerst groep compleet is krijgen we een rondleiding. De hallen en kassen zijn super opgeruimd. Alles staat in rijen en is erg overzichtelijk wat weer belangrijk is omdat ze voor veel grote klanten werken en ieder zijn eigen verpakking, folie en bedrukking heeft. We komen in de kassen en zien planten die uiteindelijk 13 meter lang worden. Ze groeien eerst aan een draad naar boven en daarna verschuift de potaarde waar ze in geplant zijn steeds verder door waardoor ze in principe schuin komen te hangen en iedere dag bijna een halve meter groeien en dus hun lengte kwijt kunnen en steeds op de zelfde hoogte geplukt worden. De tijdsplanning is cruciaal. De rij die vandaag om 10 uur geplukt wordt moet morgen ook om 10 uur geplukt worden want anders zijn ze net te dik en voldoen ze niet meer aan de eisen. Doordat ze LED verlichting gebruiken kunnen ze een jaar rond kweken.  Per plant wordt er ook water en voeding gegeven wat erg nauwkeurig luistert. Daarna komen we nog in de verpakkings hal waar in een lijn misschien wel 25 of 30 inpakstations staan. Ieder station heeft zijn eigen registratie en geeft gelijk aan wat er waar fout gaat. Deze lijn is weer gemaakt door Taks Handling Systems dat ook weer een sponsor van V.V.Privo is. Super gaaf om te zien. Bij ons afscheid krijgen we allemaal een doosje met mini komkommers mee. Ad Verhoeven neemt afscheid en gaat met de tweede groep aan de slag. Anton Hoeven zit in de laatste groep en geeft alle bezoekadressen een Boschdal blond van Bier en Borrels voor de heer en een bosje bloemen van Juffertje in ‘t Groen voor de vrouw des huizes. Wij vertrekken richting SBS3.

Daar aangekomen worden de vragenlijsten in ontvangst genomen waarna Corry Machielsen en Johan van den Enden ze nakijken. Rene’ Machielsen staat achter de bar en helpt de deelnemers aan een drankje. Lucy van den Enden helpt hierbij. De organisatie is weer in goede handen. Als de tweede groep ook aansluit gaan we aan de slag om lootjes voor de loterij te verkopen. Dit brengt altijd weer wat geld in het laatje voor Privo. Daarna doet Corry Machielsen de prijsuitreiking van de puzzeltocht. Ze doet dit met verve en weet goed haar mannetje te staan. Nummer een is geworden Maria Coertjens, nummer twee Aranca Akkermans,  nummer drie en vier Sjan en Bram Martens. Weer een geslaagde puzzeltocht. Als voorzitter neem ik nu even het woord en bedank Corry, Rene’, Johan en Lucy voor de voortreffelijke organisatie. Knap gedaan.

Daarna doet Anton Hoeven de loterij waarbij er weer veel gelachen word. Als dit afgesloten is bedank ik alle deelnemers en vraag of ze er volgend jaar weer bij zijn en breng gerust vrienden en familie mee.

Namens de organisatie gaat de 9e Open Dag Puzzel Fiets Tocht weer als zeer geslaagd de boeken in.
Dank jullie wel voor jullie inzet. Op naar meer dan 50 deelnemers zeker bij de 10e versie.

Voorjaarsactiviteit.

Het heeft soms wat voeten in aarde alvorens je de juiste adressen hebt voor een dag weg met de club. Meestal lukt het vlot en is een telefoontje voldoende maar niet altijd. Dan is het via via een ander adres benaderen waardoor we alsnog rond komen. Aviornis leden zijn erg behulpzaam en gastvrij en laten je niet zomaar vallen. Dit maakt dat het uiteindelijk altijd weer goed komt. Dan de dagindeling, in overleg met de bezoekadressen, maken. Je hebt zelf een logistieke voorkeur maar ook dat past niet altijd. Dan gooi je het een en ander om en past de tijden aan. Daar waar je eerst je broodje wilt nuttigen moet je ook weer aanpassen en overleggen maar dan is het een en ander aangepast en kan de dag komen.

Een mail naar de leden dat ze zich op kunnen geven. De opties zijn, alleen overdag, de gehele dag en alleen de avond. In het overzicht wat mee gestuurd word zijn ook de benzine kosten mee genomen. Dan druppelen de aanmeldingen binnen. Tegen de deadline nog even een herinnering in de groepsapp om de laatste deelnemers over de streep te trekken en even de leden die geen app hebben persoonlijk benaderen. Zaterdag 18 maart. Er zijn een paar afmeldingen in verband met familie aangelegenheden. De opkomst overdag is matig en best jammer gezien de bijzondere bezoekadressen. Met het eten zijn we met 25 personen.

Om 9.00 uur verzamelen bij een collega waarna we om 9.15 uur vertrekken naar ons eerste adres. We worden welkom geheten met koffie, thee en cake. Gelijk genoeg te bespreken omdat we bij de gastheer in zijn werkplaats staan en er ligt een partij bewerkte Douglas palen. De houtkachel brand en het is erg aangenaam binnen. Als de koffie op is neemt onze gastheer ons mee naar buiten waar we uitkijken over een volière van 1000 m2. Er loopt door heel de kooi een stroompje met water waar een ophaalbrug over zit, meerdere verschillende water ornamenten op uit komen en een treurwilg over hangt. Twee zwarte Zwanen, een Gans die er even logeert en denkt dat hij de vader van een nest jonge Eenden is en iedereen die in de buurt komt luidkeels weg jaagt, behalve dan de moeder Eend. Boomeenden, Goudfazanten, Geelfazanten en een grote zwerm Grasparkieten. Er zitten een paar Grote Textorwever mannen want de poppen zijn vorig jaar in de winter allemaal dood gegaan. Een koppel Witwang Tourako’s, twee koppels Groenvleugelduiven, Marmotten die het gras mooi kort houden, van een klein soort schapen zit er ook een stel in. Alles staat in verbinding met elkaar en alles kan achter de werkplaats door vliegen. Heel bijzonder om te zien. Onze gastheer gaat met de jonge Beagle in de kooi en loopt naar de zwarte Zwaan die op het nest zit en streelt haar onder haar snavel langs haar hals. Ze geniet er zichtbaar van. Dit kan alleen maar als je zelf een band met het dier hebt. De Beagle rent ineens achter de schapen aan die in door een duiker hun binnenruimte inschieten. Normaal komen de schapen dan achter de Beagle de binnenruimte uit en jagen haar weg. Nu moet hij haar roepen waarna ze gelijk terug komt. Er zitten trouwens ook Roodvoorhoofd Karakikies in de volière. Meerdere Eendensoorten maar ook Kwartelsoorten zitten er in de kooi. Verder zal ik er best nog wel een heel deel vergeten. Je kijkt je ogen uit terwijl je helemaal rond de kooi kunt wandelen. Alle water stroomt en circuleert dus aangestuurd door zonnepanelen. Als er een wolk voor de zon komt zie je de waterbogen kleiner worden en het waterrad langzamer gaan draaien. Helemaal achter in de tuin zitten verschillende Kippen soorten in een kleinere volière die op een tijdklok open gaat waarna de Kippen op heel het achterterrein, wat bosrijk is, kunnen scharrelen. Midden op het gazon staat een grote zes kantige hoge volière met een soort Eekhoorntjes die naar hartenlust klauteren in allerlei attributen en klimtoestellen.

We staan nog een hele poos met elkaar op het gazon te kletsen over alles wat we gezien hebben en nog zien waarna we afscheid nemen en onze gastvrouw een mooi bosje bloemen van Juffertje in ‘t Groen geven en de gastheer een lekkere Boschdal Triple van Bier en Borrels. Op naar het tweede adres.

Hier komen we om 12.45 uur aan waar we door meerdere personen ontvangen worden. Onze gastheer, zijn vader en moeder en een viertal vrienden van onze gastheer die hier op zaterdag komen helpen. Later zal blijken dat dit niet heel gek is. Eerst koffie met lekkere broodjes van Bakker Mark Elias. Die gaan er wel in. Daarna neemt onze gastheer en zijn vriend ons mee naar de vogels. Wat we dan te zien krijgen is met geen pen te beschrijven. Zoveel en soms zo bijzonder, niet te bevatten dat dit in een privé collectie kan.

We komen eerst bij vluchten waar twee soorten Koekabura’s zitten, dan vluchten met, ik denk 9 soorten Hokko’s. Bruine Hokko, Sclater’s Hokko, Zwarte Hokko, Helm Hokko de noordelijke en zuidelijke. Er zit een soort bij die zelfs is dierentuinen niet zitten.  Een vlucht met een soort Hokko’s en dan een andere soort vogel van Marabu’s tot Paradijs Kraanvogels, de Chinese kraanvogels, de noordelijke en zuidelijke Hoornraven, Hoenderkoeten en Pauwkalkoenen. Aan de overkant zijn vluchten met Kippenrassen waarvan ik de meeste niet ken. We lopen langs Brilpelikanen. We komen hoge grote vluchten met een koppel Steenarenden en Bruine Gieren. Een kooi met een aantal Stekelvarkens, meerdere soorten Ibissen, de Zuidelijke Kaalkop Ibis, Heilige Ibis, Zwartkop Ibis, Rode Ibis, Zwarte ooievaren en Witkop reigers.

Secretaris vogels en een kleinere soort die er een beetje op lijkt waar ik de naam kwijt van ben. Wat we dan zien is erg imposant, de Helm Kasouaris. Wat een gigantische vogel. Meerdere Ganzen en Zwanen soorten. Ooievaren en Kraanvogels. De Serval, een wilde kattensoort waarvan een stel zwanger was. Toch erg bijzonder. Veel soorten Tinamoes met zelfs de zeldzame Kluizenaar Tinamoe. Veel soorten van welke we gezien hebben zijn pas na een paar jaar broedrijp, mochten ze al willen broeden. Geduld en veel kennis van zaken zijn nodig om iets op stok te krijgen want het is niet te vergelijken met de standaard soorten vogels die we zelf hebben. Toch komen er dierentuinen naar hem om te kijken hoe hij dit met bepaalde soorten doet. Meerdere Kwartelsoorten. Uiteindelijk komen we weer bij het begin waar we de Parelhoenders zien. Zo ontzettend mooi. We staan nog wat na te praten en gaan mee terug naar binnen om wat te drinken. Daarna krijgen onze gastheren en gastvrouw het welbekende geschenkje en nemen we afscheid en vertrekken naar het derde adres, zoals gebruikelijk een lid van Privo.

Als we om 16 uur aankomen heeft Adri, onze gastvrouw, al allerlei lekkere dingen klaar staan. Het weer is de gehele dag al geweldig en dat bevorderd het genieten. We gaan eerst met Paul en Adri naar hun volieres kijken. Mooie natuurlijk aangelegde volières met veel beplanting. Niets is beter voor de vogels. Paul heeft Rode Kardinalen, Japanse Nachtegalen, meerdere kleuren Gouldamadines, Tijgervinken, Gorzen, Bichenows, Diamantvinken, Chinese Kwartels en een koppel Roul roulen. Ik zal best nog wel wat vergeten. Ze zitten lekker vrij met een diepe tuin en er komen veel vogels in hun tuin omdat ze gevoerd worden. Mezensoorten, Boomkruipers en een trio Bosfazanten, een haan en twee hennen, komen meerdere keren per dag in hun tuin. De hennen zijn gelijk weg als ze je zien maar de haan wacht wat langer voor hij vertrekt. Bij Paul en Adri zit een Bosuil in de boom in hun tuin die een jong heeft. In een andere boom op de scheiding zit een Bonte Specht. Als je bij hun in de tuinoverkapping zit vliegen de Mezen af en aan. Leuk om te zien. Tegen 17.30 uur nemen we afscheid na Paul en Adri eerst ook het presentje gegeven te hebben. Naar huis om de vogels te voeren en daarna gezellig lekker eten en drinken en bijpraten.

Om 18.00 uur ben ik weer bij SBS3 om koffie te zetten en de catering op te vangen. Om 19.00 uur komen de eerste leden met hun partners. We zijn met 25 personen en het is erg gezellig. Het eten van het Veehandelshuis smaakt weer voortreffelijk en men geniet zichtbaar. Alles gaat op en om 22.00 uur laten we alle lege schalen en het servies weer ophalen. Tegen 23.00 uur gaan we opruimen en huiswaarts. Weer een succesvolle activiteit om bij te schrijven in de boeken. Met dank aan de bezoekadressen, de sponsoren en de leden met hun partners.

Beste vogelvrienden.

Onze eerste Winterwandeling en Kerstbijeenkomst is geslaagd.

2022 is bijna voorbij. Een mooi jaar na twee Corona jaren waarbij we niets konden organiseren. We zijn dit jaar wat moeizaam opgestart waarbij ik de indruk kreeg dat iedereen het wel lekker rustig vond. Daarom zijn we er als bestuur hard aan gaan trekken en langzaam maar zeker komen we weer op het niveau waar we als vereniging willen zitten. Een actieve club die graag gezellig met elkaar dingen onderneemt en waar het bij en met elkaar zijn bovenaan staat. Onze laatste activiteit van dit jaar is daar weer een mooi voorbeeld van.

Voor je iets op poten zet is er al meerdere keren overleg met het bestuur geweest over het hoe en wat. Daarnaast moet het onder de aandacht van de leden gebracht worden. Dit gaat per mail met daarbij een groepsapp wat het een stuk gemakkelijker maakt. Als het dan zover is worden een aantal zaken geregeld want je gaat niet met lege handen naar bezoekadressen. Je bent altijd van harte welkom, de koffie en thee staan klaar dus de traditie is dat we dan wat lekkers mee nemen van Bakkerij Mark Elias, een fles gebrouwen Prinsenbeeks bier van Bier en Borrels en een bosje bloemen van Juffertje in ‘t groen. Dit zijn al jaren vaste tradities waar je mee aan kunt komen als vereniging.

De nieuwe activiteit een Winterwandeling met aansluitend een Kerstbijeenkomst. Zoals met andere activiteiten die voor het eerst in gang gezet worden, heeft ook de winterwandeling een klein aantal deelnemers maar toch al meer dan de natuurwandeling in het voorjaar. We zijn deze dag met 11 deelnemers samen gekomen bij SBS3. Vandaar uit zijn we gezamenlijk naar Terheijden gereden om vanuit het Dorpsplein een Historische route van ongeveer 2 kilometer te gaan wandelen. Ieder koppel had een handleiding van internet gekregen waar op een verhaal met foto’s stonden en je zo dus dingen over Terheijden te weten kwam. Het merendeel van de gebouwen en het gebied waar we door heen wandelden met wat daar over verteld werd was voor iedereen interessant en nieuw. Daarnaast was het mooi wandelweer, fris maar wel mooi droog weer. In de route was ook Molen de Arend opgenomen. Daar mochten we op drie verdiepingen zien waar ze allemaal mee bezig waren. Helaas draaide de molen niet omdat het dek opgevroren was en betreden op eigen risico was. Voor de molenaar was dit ook de reden dat het niet verantwoord was om hem te laten draaien. Toch waren er op de drie verdiepingen mensen aan het werk om alles te verpakken wat op de begane grond deels verkocht word. Een groot gedeelte gaat ook naar andere winkels die producten van De Arend verkopen. Alles is natuurlijk en biologisch. Het was bovendien ook een komen en gaan van klanten op de begane grond. De drie gebogen trappen, met diep uit gesleten traptreden, liepen langs de buitenmuur naar boven. Deze kon je dus alleen verantwoord achteruit naar beneden lopen. Het was dan ook best een beetje eng voor de meesten die er bij waren. De meesten van ons hebben allemaal wat in de winkel gekocht alvorens we verder gingen. De molenaar heeft een lekkere fles Winter Wonderbeek gekregen toen we afscheid namen.

We vervolgen onze wandeling en komen bij ons tweede adres. De gastheer en zijn vrouw hadden de koffie klaar staan en wij hebben beide gelijk de fles Winter Wonderbeek en een bosje bloemen gegeven. Niet gebruikelijk om dit aan de voorzijde te doen maar met twee flessen van een liter in een tasje mee dragen worden best zwaar. Onze gastheer en zijn vrouw vonden dit niet erg. Onder de koffie vertelde onze gastheer hoe hij, net als velen onder ons, aan zijn hobby begonnen was. Niet ieder verhaal is het zelfde. Zijn vader had ook vogels, maar in Terheijden zat in een dierenwinkel ook een aapje in een kooi waar onze gastheer, naast Valkparkieten, Grasparkieten en Fischeri parkieten ook erg van gecharmeerd was. Hij mocht met zijn 11 jaar dus deze vogels en aapje hebben. De man kon dit echt boeiend vertellen. Nu vele jaren later heeft hij regelmatig aanpassingen gedaan of verbouwd. Soms, en in dit geval ook, krijg je een conflict situatie met je buren en de gemeente. Hierdoor moet er waarschijnlijk het een en ander gaan veranderen. De tijd zal het leren wat het brengt.

Daarna gaan we naar buiten en krijgen we van de gastheer en gastvrouw tekst en uitleg van wat er aan vogels zit. Nandoes, Koereigers, Jufferskraanvogels, Halsbandparkieten, Rosella parkieten, Witwang Toerako’s, Lady Amhurst fazanten, Diamantduifjes, Rijstvogels, Valkparkieten, Bosuiltjes en een Peking eend die in de haven van Terheijden aangekomen was en heel erg oud was. Die mag daar zijn oude dag slijten. Verder zaten in de kas naast Cavia’s, tamme Muizen, een Uilen koppel met jong ook drie soorten grote schildpadden. Dit alles zat, en dat gaf de man zelf ook aan, op een wel erg klein perceel zeker voor wat de Nandoes betreft. Deze gingen dus ook weg want de eigenaar had er al een adres voor. In de ruimte waar het eten klaar gemaakt werd stonden ook twee couveuses waar in een ervan een jonge Toerako en twee jonge Rijstvogels zaten. Het moet gezegd, onze gastheer en vrouw waren heel begaan met hun dieren want dat merkte je aan alles en zeker aan hoe ze er over praten. Dan is het weer tijd om afscheid te nemen en bedanken we hen.

We wandelen verder en komen weer bij onze auto’s uit en gaan naar Prinsenbeek. Om 17.30 uur komt Cafe’/ zaal Het Veehandelshuis een warme hapjes tafel bezorgen. Het ziet er weer geweldig uit nadat het opgesteld is. De eerste leden zijn er inmiddels en de laatsten druppelen tegen 18.00 uur binnen. Iedereen is voorzien van koffie of thee bij binnenkomst en om 18.15 uur word het buffet geopend en is het zelfbediening. We zijn met 28 personen en het is een gezellige drukte. Velen rouleren van plaats en er is genoeg te bepraten. Zo blijkt maar weer dat we, ook al zien we elkaar vaker, genoeg te bespreken hebben.

Het is super gezellig en er wordt ook nog gezongen. Om 20.30 uur worden de schalen, die zo goed als leeg zijn, weer opgehaald. Om 21.30 uur gaan de eersten naar huis en bedanken ons voor de gezelligheid. Tegen 23.00 uur word er opgeruimd en nog een afzakkertje gepakt. Weer een geslaagde activiteit om bij te schrijven.

We bedanken als bestuur de deelnemers want zonder hen is er geen leuke activiteit.

Hokbezoek met barbecue op 10 september 2022 van Aviornis West-Brabant.

Het jaarlijks terugkerend hokbezoek met aansluitend een barbecue stond op de jaaragenda van Aviornis West-Brabant gepland op zaterdag 10 september. Zoals gewoonlijk zouden we aan drie liefhebbers een bezoek brengen en bij de laatste zou de barbecue plaatsvinden. Nu bleek dat de vogelbeurs in ‘s-Hertogenbosch ook gehouden werd op 10 september. Onze datum stond al vanaf januari vast en we wilden deze niet meer verzetten. Het bestuur had daarom besloten om een adres te laten vervallen en later te beginnen. Zo konden de leden die wilden toch naar de vogelbeurs gaan.

De bezoeken gingen van start om 14.30 uur bij Rien en Anita in Kaatsheuvel. De Aviornis leden druppelden netjes op tijd binnen. Zelfs een paar oudgedienden, zoals Wim en Riet en Jos en Jopie waren van de partij. In totaal hadden zich een kleine 40 leden zich aangemeld. Een mooi aantal, vond het bestuur. We werden hartelijk verwelkomd door Rien en Anita. Ze hadden tafels en stoelen klaar gezet zowel binnen als buiten. Het weer zag er in eerste instantie niet echt rooskleurig uit. De kans dat we naar binnen moesten voor regen was best aanwezig. Bij Rien in de tuin zijn de volières aan de achterzijde en de zijkanten in een U vorm gebouwd. Twee kleine aan de zijkanten en een grote gezelschap volière aan de achterzijde. Rien heeft vooral insecten en vruchten etende vogels.  In de kleine volières zaten onder andere koppels baardmannetjes, Indische groenvleugel duiven, Japanse nachtegalen, heuglini tapuiten en veldleeuweriken. In de grote gezelschap volière zagen we onder andere een groep van 6 stuks Europese bijeneters, een koppel hoppen, texton wevers, major putters en roul rouls. Het was een lust voor het oog. Alles in een mooi aangeplante volière. Rien heeft het echt netjes voor elkaar. We mochten zelf koffie, thee of fris met een grote koek pakken en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Ad, onze voorzitter overhandigde Anita het streekproducten pakket en het vogelhuisje en bedankte hen voor de perfecte verzorging en de hartelijke ontvangst. Na nog even na gekletst te hebben vertrok de hele groep naar het volgende adres. Het was weer een mooie ervaring.

Rond 16.00 uur was iedereen weer op het volgende adres. Dit was in Oosterhout zo’n 15 kilometer van Kaatsheuvel vandaan. Zonder veel problemen was iedereen van Kaatsheuvel naar Oosterhout gereisd. We werden hartelijk welkom geheten door Ad en Corrie in hun mooi aangelegde tuin. Er zijn meerdere overkappingen gemaakt en tenten weg gezet waar we onder konden schuilen als het zou gaan regenen. Maar het bleef gelukkig heel de middag droog en de zon ging zelfs af en toe lekker schijnen. De aanwezige leden gingen eerst naar de grote volière van Ad kijken. Maar ook de achtkantige volière met een groep eekhoorns trok veel bekijks. Deze volière is ongeveer 3 meter hoog en heeft een doorsnede van ongeveer 2,5 meter. Allerlei speeltjes zoals loopwielen, klimtakken en touwen zijn in deze volière aangebracht om de eekhoorns te vermaken. Een lust voor het oog om te zien hoe snel deze diertjes zich door deze ruimte bewegen. De grote volière is ongeveer 1000 vierkante meter en is één grote ruimte, overkapt met fijn vogelgaas. Hierin kunnen alle dieren zich nagenoeg vrij bewegen. We kwamen drie soorten kromsnavels tegen zoals grasparkiet, valkparkiet en bergparkiet. En veel soorten in best grote aantallen. Ook zat er een koppel witwangtoerakoos, zebravinken en diamantduiven. Ook zagen we veel roodschoudertalingen, twee zwarte zwanen, sebright krielkipjes, twee quessant schaapjes en extreem grote cavia’s. De laatste twee zorgen voor het kort houden van het gras. Ik zal zeker wel iets vergeten zijn te benoemen maar de volière is zo groot dat je soms vogels niet ziet omdat ze verstopt zijn in het groen dat veel in de volière staat. Onze voorzitter Ad bedankte alvast Ad en Corrie voor  hun gastvrijheid en goede zorgen, en gaf hen ook het zo bekende streekproducten pakket en een vogelhuisje.

Daarna om ongeveer 17.00 uur werd de barbecue aangemaakt en het vlees, salades, stokbrood en sausjes klaar gezet onder de tent. Nu kon iedereen gaan genieten van het lekkere eten met een drankje erbij. Het was erg gezellig en er werd volop bij gepraat over het afgelopen broedseizoen en onze mooie hobby. De barbecue was overheerlijk. Wij hadden de spullen voor de barbecue dit keer bij een andere cateraar besteld. Het was dus een beetje afwachten hoe het er allemaal uit zou zien, maar het was echt voor herhaling vatbaar. Het was van hele goede kwaliteit. Om ongeveer 20.30 uur ging iedereen richting huis. Er bleef een kleine groep over die nog even de handen uit de mouwen stak om alles op te ruimen. Om 22.00 uur was alles opgeruimd en hebben we nog een kopje koffie gedronken. Het was een geslaagde dag met toch nog prachtig weer en mooie tuinen met daarin heel veel mooie dieren. Al de gastheren en vrouwen, bedankt voor jullie gastvrijheid en goede zorgen. Zeker mede dankzij jullie is het een onvergetelijke mooie dag geworden.

Jan van Oosterhout.

Onderlinge Tentoonstelling oktober 2022.

Op voorhand wisten we al dat om genoeg vogels op de OT te krijgen dit een lastige opdracht zou zijn. Positief insteken en iedereen proberen er zo veel als mogelijk in zenden. Er zijn een paar grote inzenders gestopt en wat leden hebben zelf fysieke klachten. Daarnaast weten we ook dat 6 oktober erg vroeg in het TT seizoen is en vogels dus nog niet allemaal klaar zijn voor een TT. Deze datum, de tweede zaterdag van oktober als feestavond, is soms rond de 12e maar ook wel eens rond de 5e. Beide datums zijn erg vroeg maar door een volle NTT agenda in het verleden bepaald. We gaan er met ons allen voor.

Eind september sluit de inschrijving. We dreigen onder de 100 vogels uit te komen. De eerste OT zijn we gestart met 75 vogels en door gegroeid tot 240 vogels in 2019. Daarna lag het twee jaar stil door Corona. Dan is 100 vogels erg weinig. Door er flink aan te trekken, wat de kwaliteit niet verhoogd, komen we op ruim 130 vogels waarbij er nog een paar afvallen omdat een lid corona krijgt en niet in kan zenden.

Donderdag 6 oktober om 18.30 uur starten we met de opbouw. We gebruiken andere verkregen stellingen welke qua verlichting beter zijn. Dan komen we er achter dat de kistkooien niet in de stelling passen qua hoogte. Ze kunnen wel op de bovenste maar dan kunnen we de stellingen niet kwijt. Dus zetten we ze op de klapkooien. Uiteindelijk past het allemaal.

Vrijdag 7 oktober worden eerste werk de vogels ingebracht. De eerste keurmeester is er al vroeg want hij heeft de eerste mail over het hoofd gezien. Lekker bakje koffie erbij en verder. Om 10.30 uur komen de andere keurmeesters. Iedereen wordt welkom geheten en aan de koffie gezet. We hebben tijd genoeg omdat we weinig vogels hebben. Om 11.30 uur gaan ze aan de slag. We hebben wel heel veel variatie aan vogels. Dit is voor de keurmeesters erg leuk om te doen. Tussendoor word er ook voor eten gezorgd. Uiteindelijk is alles verwerkt en moeten de keurmeesters alleen nog de Beste vogel van de Show bepalen. Er zijn er vier met 93 punten. Dit word door hen vieren zorgvuldig, zonder onze inbreng of tussenkomst, gedaan. Als beste komt er een mooie halsband uit naar voren. ’s Avonds komen een deel van de inzenders en wat buitenstaanders kijken hoe het afgelopen is.

Zaterdag 8 oktober zijn we er weer op tijd. De koffie staat klaar als de eerste collega’s weer aankomen. Wat vogelliefhebbers van uit Rijsbergen en Etten-leur komen ook kijken. Altijd gezellig. De Awardjes mogen opgehaald worden. Daarna gezamenlijk eten en om 13.00 uur worden de vogels uit gegeven. Die kunnen straks weer terug de volière in. Stellingen afbreken en terug naar de opslag. Daarna naar huis met de vogels. Tegen 19 uur zijn de eerste weer terug met de prijzen voor de loterij en de aardigjes. Alle tafels zijn al opgesteld door de collega’s. Koffie en thee zetten en dan komen de anderen ook. Om 20.15 uur komt de District voorzitter van de NBVV om twee leden te huldigen. Als eerste word iedereen welkom geheten en de jubilarissen in het bijzonder. Dan krijgt de district voorzitter het woord. Hij heeft wat informatie over de leden gekregen wat hij verwerkt in zijn speech. Dan worden er bloemen en een fles speciaal bier overhandigd. Het belangrijkste van de avond, de prijsuitreiking begint. De inzenders worden om de beurt naar voren gevraagd en hun kampioenen worden benoemd met het aantal punten wat ook weer op het awardje vermeld staat. Dan weer even tijd om wat bij te praten. Er word flink gelachen en de leden en partners hebben het goed naar hun zin. De eerste ronde van de loterij volgt want er zijn vele prijzen te verdelen die allemaal door onze sponsoren geschonken zijn. Er word ook veel gerouleerd aan de tafels wat ook mooi om te zien is. Iedereen kan dan ook goed met elkaar overweg. Het tweede gedeelte van de prijsuitreiking volgt, de klassementsprijzen en beste vogel van de show worden uitgereikt en tussendoor word er met hapjes rond gelopen. De tweede ronde van de loterij volgt en er word flink gelachen.

De sfeer is geweldig. Dit is het verslag van de feestavond in een notendop want als ik aangeef dat ik alvast wat ga opruimen blijkt het al 01.15 uur te zijn. Het lachen is niet van de lucht als de opmerking komt “het is altijd de zelfde die ons naar huis stuurt omdat hij weer naar huis moet”

Voor we uiteindelijk vertrekken is het 02.00 uur. Een geweldige Onderlinge Tentoonstelling om op terug te kijken. Er word door buitenstanders, vooral andere verenigingen, dikwijls gekscherend gezegd dat we een “feestclub” zijn waar ze niet ver naast zitten. Uiteraard zijn we ook fanatiek als het over onze sport gaat. De beste combi voor een vereniging.

Voorjaarsactiviteit 2022

Zoals Privo het betaamd hebben we op onze Voorjaarsactiviteit en Privodag in het najaar, altijd een volle agenda. Meestal twee en soms drie adressen, afhankelijk van de afstanden, plus afsluiten bij een lid als inzet. Na twee jaar niets hebben we het goed aangepakt.

We vertrokken om 8.45 uur met 17 personen naar Gilze. Ons eerste adres. Ontvangst met koffie-thee en lekker gebak. Een geweldig mooie en grote tuin met vijver waar watervogels in zaten. Verder steltlopers, watervogels zoals Ijslandse Brilduiker met jong. Toerakos met jong, natuurbroed, Lijsters, Tapuiten en diverse soorten Buulbuuls o.a Vinksnavel, Chinese, Zwartkuif.

Daarnaast meerdere Tourako soorten, in verschillende volières in een natuurlijke habitat. Dit gold overigens ook voor de andere vogels. Onvoorstelbaar dat iemand dit zo voor elkaar krijgt. Alles lag er perfect bij en je kunt dan ook zien dat het hun beider hobby is.

Vandaar uit vertrokken we om 11.15 uur richting Bavel. Een relatief veel kleinere tuin dan het eerste adres maar mooi ingericht met aan de zijkant volières en achterin mooie vluchten. Meerdere Europese Cultuurvogels maar dan de kleinere zoals Putters, Tapuiten, Vliegenvangers en overal Fazantsoorten op de grond. Een heel mooie strakke vijver die gaat verdwijnen waar dan in het volgend voorjaar een lange volière komt waar een koppel Tourako’s in komt. Iedere vogelliefhebber blijft plannen houden.. Tussendoor eten we met ons allen en onze gastheer en vrouw Worstenbrood en Ham-Kaasbroodjes, welke we van onze plaatselijke sponsor mee genomen hebben, bij lekkere koffie en thee. Genoeg om over te praten lijkt me. Verder steek ik onze gastheer, die bij een vogelvereniging in Gilze lid is, aan en krijg ik hem zover dat zij bij ons komen kijken. Er wordt bij hun weinig georganiseerd en zelfs een TT kan niet meer gehouden worden. Enthousiast maken is denk ik het sleutelwoord.

Om 13.30 uur vertrekken we naar Rijsbergen. Wat een gigantisch mooie tuin. We worden welkom geheten door het echtpaar en krijgen gelijk een rondleiding door de heer des huizes. Een mooie rij met vluchten waar goed over nagedacht is. Zomer en winter, aan alles is gedacht. Diamantvinken en Goulds in de eerste vlucht. Mooie Balispreeuwen waar goed mee gebroed is, zitten in meerdere vluchten. Shamalijsters en Driekleurglansspreeuwen, echt genieten van deze mooie vogels. Helemaal achter in de tuin zitten een koppel Koekaburra’s met een jong. Onze gastheer zet even een You tube geluid aan en je ziet ze denken “waar zitten onze soortgenoten” Het geluid stopt en ze beginnen gelijk te lachen. Indrukwekkend. Onze gastheer verteld honderduit en alle vragen worden beantwoord. Onze gastvrouw maakt foto’s. Terug voor in de tuin staat er frisdrank, of wat gewenst is, klaar met lekkers erbij. Er wordt nog heel veel met elkaar en onze  gastheer en vrouw besproken en uitgewisseld.

Om 15.45 uur is het weer tijd om te vertrekken. We gaan naar een lid in Prinsenbeek. Een volière die net uitgebreid is met 9 m2 waardoor hij een leuk formaat krijgt. Eerst was hij erg klein maar ons lid kon daar ontzettend van genieten. Een gezelschaps volière met echte beginners vogels. Zebravinken, Loodbekjes, Chinese kwartels en sinds de laatste jaren een paar Kanaries, Putter en een paar Gouldamadines erbij. De eigenaar kan zo enthousiast vertellen over een trio kwartels die een paar jonkies hebben of over een bont Zebravinkje dat dit heel aanstekelijk werkt en nieuwe leden zo op sleeptouw neemt. Dit soort leden zijn erg belangrijk voor een vereniging.

Om 17.30 uur gaat iedereen naar huis om hun vogels te verzorgen. Ze komen dan om 19.00 uur terug voor de jaarlijkse BBQ. Daar sluiten dan leden aan die overdag niet konden waardoor we met 24 personen zijn. Voor de Corona tijd was dit meestal net wat meer dan 30 personen. Alles moet volgens mij weer wat op gang komen. Er wordt volop genoten van de BBQ en we hebben genoeg gespreksstof om de andere leden bij te praten. De sfeer is altijd super gezellig en na 22 uur gaan de eerste na een lange dag en de rest tegen 24 uur weer huiswaarts. Weer een geslaagde Privodag om in de boeken bij te schrijven.

Open Dag Puzzel Fiets Tocht.

 2022, na twee jaar geen activiteiten, de fietstocht van 2020 van stal gehaald, nou ja zo simpel is het ook weer nier. Onze collega Johan had al een paar bezoek adressen maar de rest moest nog geregeld worden. Dit houdt in dat de route nog uit gezet moet worden, weer langs de mensen om te vragen of het wel past en nog een paar adressen erbij zoeken. Als Johan dit geregeld heeft gaat hij hem met zijn vrouw rijden om er voor te zorgen dat het ook een mooie en veilige route word. Al met al rijdt hij hem dan minimaal drie keer. Daarna kom ik in beeld om hem te controleren en samen met Johan de vragen voor de puzzeltocht er bij te zoeken. Ook de bezoek adressen doen we aan om het een en ander te bespreken en een planning te maken. Daarnaast worden de adressen verzocht om wat vragen door te sturen. Alles wordt dan op papier gezet en collega Anton verzorgt het kopieerwerk. Daarna de sponsoren langs voor prijzen voor de loterij en uiteraard voor de puzzeltocht. Alles is dan gereed voor een geslaagde dag. Als je er op terug kijkt is er veel werk verzet door Johan. Petje af hoe hij het weer voor elkaar heeft gekregen heeft.

Dan beginnen we er zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan te geven.  Dagbladen, Prinsenbeek Nieuws, onze site en facebook. Verder worden er in verschillende winkels posters opgehangen en op een paar campings laten we ook meer posters achter. Dit wordt dan weer door Henk en Jan geregeld. Ook de komborden worden door hen verzorgd. Als laatste haalt Anton ook de bloemen en flesjes drank voor de bezoekadressen op en natuurlijk het worstenbrood voor de deelnemers voor tussen de middag. Dan breekt Zondag 3 juli aan. Het is inschrijven vanaf 9.15 uur. De rit kan tussen 9.30 uur en 10.30 uur begonnen worden. We zijn er om goed 9.00 uur om een en ander klaar te zetten. Waar vorige aflevering er al mensen voor 9.30 uur wilden vertrekken. Nu is er om 9.45 uur nog niemand terwijl de verwachtingen toch hoog gespannen waren. Uiteindelijk zijn er toch nog 27 inschrijvers, minder dan de 32 in 2020 maar niet vervelend na twee corona jaren. Positief insteken dus en er een mooie dag van maken.

Na de adressen op de hoogte gebracht te hebben komen wij met de eerste aan op ons eerste adres. Van Aert Flowers in Breda aan de Bouwluststraat. We worden door de eigenaar, Corné’ en bedrijfsleider, Marcel ontvangen met koffie en koeken en er is al gelijk van alles te vragen. De vader van Corne’heeft dit bedrijf door de jaren heen omgevormd naar een bloemenbedrijf van ongeveer 12 hectare. Corne’heeft dit de laatste jaren uitgebreid naar 75 hectare aan koude grond waarvan een paar hectare kas. Je kunt je niet voorstellen hoeveel 75 hectare is. Na de koffie gaan we als eerste groep met Marcel op pad. Marcel legt uit hoe alles in zijn werk gaat. Ze hebben een ontzettend groot water bassin voor als de natuur het af laat weten. Hier zit ook een hele installatie om het ijzer uit het water te halen op. Overal ligt ondergrondse beregening die computer gestuurd omhoog komt wanneer dat nodig is. Verder worden de soorten bloemen in tunnels opgekweekt, niet om de zon maar de planten te beschermen tegen de natuur elementen. Dus dat de folie niet helder is na gebruik maakt niet uit. Deze liggen als rollen met de lengte er op opgeslagen. We krijgen verschillende tunnels in groeilengtes te zien. Daarnaast staan er ook verschillende velden met kratten die ook weer in verschillende groeifases zitten. Verder door is een robot bezig met onkruidbestrijding in de paden tussen de planten. Een zeer vernuftig systeem wat wel veel voeten in aarde gehad heeft alvorens het naar tevredenheid werkte. Bij alle rijen staan kunststof stekers waar verschillende afbeeldingen op staan. Hier scannen de medewerkers de werksoort welke ze uit moeten voeren in. Dat gaat van onkruid verwijderen tot snijden van de bloemen toe. Zo wordt er dus gelijk geregistreerd wie, wat en hoelang ergens mee bezig is.  Uiteindelijk komen we bij een van de loodsen en gaan naar binnen. Er staan meerdere John Deere tractoren, wat niet zo verwonderlijk is met 75 hectare grond. Dan staan we voor een van de koelcellen, groot en ontzettend hoog, welke tot de nok vol staat met kratten van 120x120x120 vol met planten om geplant te worden. Daar zijn ze nu net mee begonnen. In de volgende hal staan drie lijnen waar de gesneden stengels met bloemen automatisch gesorteerd en gebonden worden. Ze kunnen in theorie 10 verschillende lengtes en aantallen in een bos te gelijk doen. Meestal zijn het vijf a zes lengtes met afhankelijk van de vraag het aantal stengels per bos wat dan ook weer kan variëren van vijf, zes, of meer per bos. Persoonlijk vind ik dit het meest interessante omdat ik van geautomatiseerde processen houd. Wij zijn er op zondag, maar de eerste vrachtwagens zijn vrijdag al vertrokken plus meerdere op zaterdag. De laatste worden maandag morgen vroeg geladen om naar een zevental veilingen te gaan waarvan een in België en een in Duitsland. De hoofdteelt van Van Aert is de Astilbe in een zevental kleuren. 18 miljoen stelen per jaar. De Alchemie, is een van de andere soorten die gekweekt worden. Ook hier zijn dus veel mogelijkheden qua kleur en bosgrootte. Daarnaast woorden ze ook in kisten gekweekt. In de kisten zitten gemiddeld 129 stelen en zijn om buiten de natuurlijke bloeiperiode te kunnen leveren.

Daarna worden Marcel en Corne bedankt voor hun geweldige uitleg en rondleiding van ruim een uur. Ze krijgen netjes een bosje bloemen voor hun vrouwen en een lekker Prinsenbeeks biertje. De Boschdal.

Waar we al snel achter komen na het eerste bezoekadres is dat deze dag niet gaat lopen volgens planning. De eerste deelnemers waren al een half uur later weg dan gepland en bij Van Aert Flowers liep het ook een half uur uit. We laten dus de planning gedeeltelijk los en ik geef dit bij de groepen aan. Het blijkt voor niemand een probleem te zijn. De rondleiding bij Van Aert Flowers was overigens super gaaf.

We gaan verder met de puzzeltocht. Tijdens het fietsen lossen we de vragen die er gesteld zijn op. Soms zijn ze gemakkelijk en soms zit er een instinker tussen wat weer is om een schifting te krijgen en uiteindelijk een winnaar. Na ruim een half uur komen we in Rijsbergen bij ons volgende adres aan, de familie Alphen. We worden gelijk ontvangen met koffie en de door ons mee gebrachte worstenbroodjes en ham-kaasbroodjes welke door Bakker Mark Elias gesponsord worden. Toon heeft een ontzettend mooi onderhouden tuin. Knap als je 82 jaar bent. Daarnaast heeft hij mooi beplante volières waar vooral Europese Cultuur vogels in zitten. Van wilde kanaries, Barmsijzen, Europese kanaries, Putters, Zwartkop sijzen, Vinken en Timbrado’s. Je moet goed kijken om ze tussen de beplanting te zien. In kleine groepjes mogen we om beurten ook achter binnen komen kijken waar Toon honderd uit verteld over zijn vogels. Na een tweede kop koffie of frisdrank vertrekken we weer en vervolgen onze route.

De route is mooi door een rustige omgeving uit gezet. We hoeven maar een keer de doorgaande weg van Rijsbergen naar Zundert over te steken en dus goed uit te kijken. We rijden ook nog door een mooi natuurgebied de “Pannenhoef” en komen langs mooie rustige wegen bij ons volgende adres ijsboerderij de Heidehoeve aan. Iedereen kan daar aan de hand van een consumptie bon een frisdrankje of twee bolletjes ijs afhalen. Uiteraard moeten ook hier weer een aantal vragen opgelost worden die Anja Pijs op papier aangeleverd heeft. Er zitten een paar knap opgestelde vragen bij waarbij je ze goed moet lezen om het juiste antwoord te geven. Gaaf als mensen zo mee denken om iets op poten te zetten.

We vertrekken weer richting Prinsenbeek, lekker binnendoor en door het Liesbos richting ons laatste bezoek adres, de familie van de Klundert. We krijgen van Piet een rondleiding door een tuin van ruim 2500 m2. Helemaal natuurlijk aangelegd en word door Piet in zijn eentje bijgehouden. Meer dan een weektaak aan werk. Dat hij zo mooi aangelegd is is in een zekere zin niet echt heel gek. Piet zit ook al heel veel jaren bij Tuin en Landschap wat zorgt voor een diversiteit aan groen in gemeentes en andere gebieden als advies orgaan. Daarnaast probeert Piet van alles uit in zijn tuin. Echt een levenswerk van hem. We nemen afscheid van Piet en zijn vrouw en ik hoor al van meerdere deelnemers dat ze nog een keer op hun gemak terug gaan. De tuin is dan ook open voor publiek en vrij toegankelijk.

De laatste paar kilometers en bij SBS3 nog een vraag oplossen alvorens je de antwoorden in kunt leveren. De eerste deelnemers komen ruim een uur later dan gepland binnen. Dat is om 17.30 uur. Geen probleem want we horen alleen maar positieve verhalen. De antwoorden worden bij Anton en Corry ingeleverd en Henk zorgt voor de consumpties. Ik stel met Johan de prijzen samen en we gaan lootjes verkopen voor de loterij. Om 18.00 uur komen de laatste vier deelnemers binnen. We starten gelijk met de loterij en er wordt fanatiek aan deel genomen. Om 18.45 uur beginnen we met de prijsuitreiking. Als eerste lees ik de vragen voor met aansluitend gelijk de antwoorden. Onze insteek, om met wat strikvragen, het spelersveld wat te verdelen is wel geslaagd. We hebben uiteraard ook een poedelprijs die ook als laatste uitgedeeld wordt.

Een gedeelde derde prijs voor Martie Poppelaars en Jan en Els Kleemans. De tweede prijs is voor Ad en Lia Jansen. De eerste prijs is voor Corry en Henk v d Pluijm. We bedanken Johan en Lucy nog voor hun  inzet voor deze geslaagde dag met een bosje bloemen en een lekkere Boschdal blond. Er wordt nog wat nagepraat en daarna ruimen we alles op om naar huis te gaan. We kunnen met recht terug kijken op een geslaagde negende Open Dag Puzzel Fiets Tocht.

Namens de organisatie tot volgend jaar.

Privo natuurwandeling in het Brabants Landschap.

Hoe is alles begonnen? Begin jaren ‘60 was er een ruilverkaveling. De boeren werden er beter van, want hun land kwam gunstiger te liggen qua beheer waar dus goed over nagedacht was. Toch ontsprong een klein gebied de dans, Het Pompveld. De boswachter van Brabants Landschap, Bart Pörtzgen, legt ons tijdens een rondleiding uit hoe een en ander in zijn werk gegaan is.

 Het Pompveld is een op zichzelf staand poldertje midden in het land van Heusden en Altena. Het is nog het enige stukje in de regio dat een beeld geeft van het landschap vóór de ruilverkaveling in de jaren ‘60. Het Pompveld is erg gevarieerd en een ontzettend mooi natuurgebied. Het bestaat uit grienden met geknotte wilgen, populierenbossen, vochtige graslanden en een eendenkooi. De grienden zijn voor Rien nog bekend terrein al is dat weer acht jaar geleden. Het bijzondere aan heel de situatie is, dat het waterpeil in de omliggende polder lager is dan dat het in het Pompveld moet zijn. Daarom wordt er water naar toe gepompt. Bart laat ons de ‘visvriendelijke vijzel’ zien die daarvoor zorgt. Het water gaat eerst door een helofytenfilter. Dat is een rietveld met een ‘opgevouwen’ sloot. Dit zuivert het water dat vol meststoffen zit. Binnen het Pompveld blijft het water op peil door middel van moderne stuwtjes, die op afstand en met zonne-energie te bedienen zijn. Waarom is het waterpeil in het Pompveld zo belangrijk? Bart legt uit dat dit alles gedaan wordt voor de grote modderkruiper, een vissoort die in ondiepe sloten leeft met veel waterplanten. Aan het voorkomen van hem, en zijn soortgenoten kleine modderkruiper en bittervoorn, dankt het Pompveld de Europese status van Natura 2000. In dat kader is in 2019 een herinrichting uitgevoerd in samenwerking met Waterschap Rivierenland. Bart legt uit dat recent aangekochte gronden ondiepe slootjes gekregen hebben en de hoofdwatergang die het gebied in tweeën splitste, is er omheen gelegd. De oude hoofdwatergang werd ondieper en kreeg vistrappen. Bart laat ze aan ons zien en zegt dat zo de grote modderkruiper kan profiteren van een groter en verbeterd leefgebied.

Als we een kop koffie gaan drinken zijn we bij de eendenkooi aangekomen. Maar eerst koffie met een lekkere appelflap. Bij het kooikerhuisje zit een nest bijen in het gat in de gevel wat op het zoldertje uit komt. Zolang je ze met rust laat is er niets aan de hand. Bart legt uit waar het huisje voor gebruikt werd. De kooiker leefde van de opbrengst van het eenden vangen. In de winter moest de eenden plas ijsvrij gehouden worden wat hij deed met een schuit. Als hij dan zijn ronde gedaan had sliep hij een uurtje in het huisje, waarna hij weer met zijn schuit het water op ging. Na de koffie legt Bart uit hoe de kooiker met de eenden aan de slag ging.

Wilde eenden landen op de plas die ze vanuit de lucht zien. Zeker in de winter is het dus belangrijk dat het water openblijft. Regelmatig zetten ze ook lokeenden in “Dit zijn de tamme eenden, die altijd op de kooi blijven en door hun gekwaak andere eenden lokken” om te zorgen dat er meer komen. Zoals gezegd bestaat de kooiker van het vangen van de eenden om ze daarna te verkopen aan een poelier. Hoe werkt dit precies. Zie de link. Https://www.youtube.com/watch?v=bn-UJfmr0W4

Kopieer en plak de link in de browser. Je krijgt dan het werk van de kooiker te zien.

 Na de uitleg over het werk van de kooiker en de eendenkooi, gaan we via een andere route terug richting de auto. We komen langs een gigantisch mooie en erg oude eik. Deze staat bij de eendenkooi. We komen langs de watertrappen waar Bart over verteld heeft, horen een Wielewaal, veel kikkers en zien een buizerd hoog in de lucht. Je kijkt je ogen uit zeker omdat je door Bart overal op attent gemaakt wordt. Na een uur komen we weer bij de auto’s aan. We hebben erg veel informatie gekregen en het is dan ook een zeer geslaagde middag zeker omdat het weer ook meegewerkt heeft. We bedanken Bart en geven hem namens Privo wat lekkers en ook een bosje bloemen voor zijn vrouw. We hebben de afspraak gemaakt dat we volgend voorjaar weer een natuurwandeling door een gebied van Brabant Landschap maken.

Een ding is duidelijk, het klopt wat Bart zei: Het Pompveld… Toekomstbestendige historische natuur.

Om de dag mooi af te sluiten nodigen Paul en Adri ons uit om bij hun een kop koffie te komen drinken. Gaan we toch nog even bij iemand op de kooi kijken.

Aangekomen bij Paul en Adri krijgen we een rondleiding door de tuin. Paul heeft mooie begroeide volières. In de eerste zitten Gould amadines, Bichenows, Japanse Nachtegalen, Chinese kwartels. In de tweede Roul rouls, Valkparkieten en Grasparkieten. In de derde Kanaries en kwartels.

 

Daarna gaan we gezellig onder de veranda zitten en krijgen we een drankje en wat lekkers te knabbelen. Genoeg om over te praten deze dag. Terwijl we daar zitten komen een Boomklever en een paar Heggenmussen wat meelwormen halen. Bij Paul en Adri zit er ook een Steenuil in een nestkast in de boom te broeden. Supergaaf, wat een mooie tuin. Dan is het tijd om naar huis te gaan.

De eerste natuurwandeling dag is een zeer geslaagde activiteit. Zeker voor herhaling vatbaar.

De voorjaarsactiviteit.

 Zaterdag 23 april was het zover. Alles, nou ja bijna alles, zat mee. Het weer in ieder geval wel, zou blijken. Verzamelen om 8.30 uur bij een collega. Altijd gezellig, want dan heeft iedereen elkaar al van alles te vertellen. De auto indeling wordt uitgedeeld en om 8.45 uur vertrekken we met drie auto’s met totaal twaalf personen richting Pelt in België. Minder personen dan andere jaren, maar er waren acht personen verhinderd, welke normaal wel mee zouden gaan. Kan gebeuren en doet niets af aan de gezelligheid.

Eén uur en 15 minuten rijden, als alles mee zit. Daar blijkt ondergetekende net de straat waar we moeten zijn voorbij te rijden en moeten we een blokje om. Het lachen bij aankomst was niet van de lucht omdat ik, zoals in het verleden weer eens verkeerd (nou ja, verkeerd is een groot woord) was gereden. Uiteindelijk zou dit wel weer overtroffen worden, maar dat wisten we toen nog niet. Afijn, we waren bij ons eerste adres. Noël en Patricia Hendrikx. We werden met koffie en twee soorten cake verwelkomd. Meteen al genoeg om bij te praten, want dit was het eerste adres waar we ooit eerder geweest waren. Noël vertelt dat hij begonnen is met twee Australische Prachtvinken. Door de Toerako soorten en Tinamidae soorten is hij bekend over de gehele wereld. Je hangt dus gewoon aan de lippen van zo iemand. De tweede keer bij Noël en Patricia komen, zeker als dat in 2007 was, maakt dus niets uit als je weet wat je te zien zouden krijgen. Na twee kopjes koffie en net zo veel lekkere cake werden we in twee groepjes rond geleid.

Als eerste langs een acht, of misschien wel tiental volières met verschillende Toerako soorten. De Witwang, Livingstone, Hartlaubs, Purperkuif, Witkuif, Grijze Bananeneter, Persa persa (groene) en Violet Schildtoerako heb ik gezien. Voor mij blijven het de mooiste vogels die er zijn, maar dat blijft aan smaak onderhevig.

Daarna gaan we de kas in en krijgen gelijk jonge Uilnachtzwaluwen te zien. Geen knappe verschijning maar wel erg speciaal en met een hartje van goud zoals Noël zegt. Prachtvruchtenduiven, Rood knobbel nootmuskaat duiven, Zwartnek vruchtenduiven, Blauwwang honingeters en op de grond Witbuik zand hoenderen, Roodkeel bospatrijzen, Victoria kroonduiven en  Tinamidae soorten. Onvoorstelbaar zo mooi. De kas is ook erg mooi ingericht zodat de vogels zich thuis voelen. Patricia en Noël nemen ook alle tijd om al onze vragen te beantwoorden. Halen de jonge Uilnachtzwaluwen uit hun kooi en laten enkele van ons haar op de hand houden. Genieten met een grote G.

Daarna gaan we de kas uit en lopen we langs volières met Kroonkraanvogels en Eendensoorten. Zelfs een Humboldtpinguïn, een pinguïnsoort, die niet voor komt op de Zuidpool, maar wel in het zuiden van Chili en Peru. Ze kunnen in de sneeuw, maar ook met warme temperaturen overweg. Deze hebben Noël en Patricia dus ook zitten. Toch niet te geloven! Deze waren in eerste instantie opgevangen vanuit een dierentuin uit Duitsland, omdat ze op doorreis waren naar een Dierentuin in China.Vanwege Corona ging dit niet door, maar in mijn beleving hebben ze hier hun stek gevonden.

Daarna naar de couveuses afdeling. Jonge Witwang Toerako’s en een andere Toerako soort, waarvan de naam me even niet te binnen schiet, worden hier met de hand groot gebracht. Daarnaast ook nog de Nachtuilzwaluwen en ik vergeet ongetwijfeld nog een vogelsoort. Naast de couveuse afdeling is Noël tien nieuwe volières aan het maken, omdat die waar de Toerako soorten in zitten versleten zijn. Best een klus als je dit naast twintig uur werken en alle vogels voeren en schoonhouden moet doen. Tot voor enkele jaren werkte hij nog veertig uur per week. Patricia werkt daarnaast voor de middag ook nog een paar uur, waarna ze zich ook naast het huishouden met de vogels bezig houdt. Geen sinecure.

Als we verder lopen komen we langs Schildpadden in een mooi verblijf. Alles ligt er geweldig bij. Knap hoor. Daarna komen we bij de Kromsnavelsoorten die vroeger van zijn vader geweest zijn. Roodoor Ara’s, Geelvleugel Ara’s en volgens mij ook Blauwvleugel Ara’s en Kaketoes.

Daarna lopen we terug om te gaan eten. Waar we zitten is een grote mooie vijver met grote vissen. Net zo mooi en goed bij gehouden als bij de vogels. We krijgen soep en zelf hebben we lekkere worstenbroodjes, ham-kaasbroodjes en roombroodjes van onze sponsor Mark Elias mee genomen. Dit gaat er dus echt wel in. Als we weg gaan hebben we voor Noël een grote fles Boschdal blond, van onze sponsor Bier & Borrels en een mooie bos bloemen voor Patricia van Juffertje in ‘t Groen. Op naar het volgende adres waar we om 13.30 uur kunnen zijn, omdat dit maar vijfentwintig minuten rijden is. Nu mag er dus iemand anders voorop rijden.

We gaan naar Johan Convens in Balen België. Johan heeft vijftien Toerakosoorten. Ik heb mijn navigatie niet aan gezet, omdat ik deze keer gewoon volg. Toch blijft het duren en na een half uur lijkt het eerder alsof we verder weg gaan in plaats van naar Balen. Op een rotonde gaat mijn voorganger helemaal rond en rijden we dus weer terug! Toch maar even bellen. De voorste auto rijdt verder en ik volg de tweede terug. Na een half uur bereiken we Balen en vijf minuten later komen we bij Johan aan. We stappen uit en mijn voorganger vertelt dat hij contact gehad heeft met de eerste auto. De chauffeur had aan gegeven dat er maar één Balen is en wist waar hij naar toe moest. De navigatie van mijn voorganger gaf aan dat we steeds verder van ons doel gingen. Tien minuten later komt de andere wagen aan. Ze hadden een mooie route gereden. We moesten er wel om lachen. Hierbij vergeleken viel ‘mijn blokje om’ die ochtend in het niet. Genoeg om over de praten en elkaar te plagen.

Johan heet ons welkom en we gaan eerst aan de overkant van de straat een grote parkachtige kooi bekijken. Een grote hazen soort, als hij zit lijkt het een behoorlijke hond. Juffer kraanvogels, grote eenden zoals de Carolina eend en Alpaca’s zijn er. Daarna gaan we de tuin bij Johan binnen en gaan we eerst langs een gezelschapsvolière, die van zijn dochter is. Er zitten Personata’s, Rose’Collies en een paar kwarteltjes op de grond. Een leuk kwetterend gezelschap. Twee grote honden liggen in hun hok, omdat we op visite komen. Dan zien we een drietal volières met Toerako’s. Ze kunnen achter de volière die het dichtst tegen de schuur zit allemaal naar binnen. Daarna een gezelschapsvolière met een drietal Weversoorten. De Napoleonwever, Kleine Textorwever en Maskerwever. Verder een Japanse Nachtegaal en een koppel Witwang Toerako’s en wat kwartels op de grond. Deze volières liggen mooi achter een grote vijver met een overhangende vlonder waar ze fijn in de zon kunnen zitten.

Verder aan de andere kant van de tuin zijn ruim twaalf volières waar in iedere vlucht een koppel Toerako’s zit. Veel zitten er te broeden, wat voor ons een nadeel is, omdat we de vogels nu niet goed kunnen zien. Dan nog zijn het mooie volières en zien we genoeg. Als laatste zien we een kleine kangoeroe soort en daar vertelt Johan dat hij enkele jaren geleden vijfentwintig Toerako’s dood geraapt heeft in een drietal weken. Telkens lagen er drie of vier tegelijk dood. Naar een dierenarts geweest en niet de oorzaak kunnen vinden. Weer een aantal doden en naar een andere arts geweest. Weer geen oorzaak te vinden. Uiteindelijk nog met wat vogels die daarna dood gingen naar een andere arts geweest. Ook hij kon geen oorzaak aanwijzen. Dan zakt de moed je wel in de schoenen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij heeft zijn bestand weer aardig op orde.

Als we terug op het terras komen staat er koffie, thee, frisdrank en lekkere cake en koeken klaar. We hebben genoeg om met elkaar over te praten. Tegen half vijf nemen we afscheid en rijden terug naar Nederland.

Om zeven uur in de avond zijn we weer bij SBS3 waar een Warme Hapjes Tafel klaar staat. We zijn dan met twintig personen en laten het ons goed smaken. Het weer was geweldig, we hebben veel gezien en het eten, door het Veehandelshuis verzorgd, smaakt geweldig. Het is hartstikke gezellig en de eersten gaan rond tien uur naar huis. We zakken nog even door en komen tot de conclusie dat het een zeer geslaagde dag geweest is.

Sponsordag Vogel Revalidatie Centrum 

Na een hartelijk ontvangst in het ontmoetingscentrum met koffie en worstenbroodje, zijn we vertrokken naar de Pannehoef, parkeerplaats de Bak. De groep sponsoren werd verdeeld over 2 gidsen en we vertrokken voor een wandeling van ruim een uur.

Veel uitleg over  de natuur, maar natuurlijk het meeste over vogels, hun leefgebied en voornamelijk het gezang. Ganzen, eenden en kleine zangvogels, zoals: lijster, tjiftjaf, koolmees, roodborstje, winterkoning en bijzonder de roodborsttapuit.

Met dauw boven de velden en een mooie lage zon was het een mooie wandeling. Bij terugkomst een lekker, goed verzorgd ontbijt.
De penningmeester van het Vogelrevalidatiecentrum gaf een verslag van de bezigheden van de afgelopen jaar en de daarbij behorende financiën:
De sponsoren leveren een grote bijdrage, zodat het VRC geweldig werk kan doen.
BEDANKT!!

Bezoek Vogel Revalidatie Centrum

Zondag 30 januari 2022 zijn we naar het VRC geweest. Om 13.30 uur zouden de 14 deelnemers bij het VRC zijn. Klopte vrij aardig. Eerst de Corona check en mondkapjes op bij het naar binnen gaan. Iedereen kwam door de toegang wat ook weer mooi mee genomen was. Gaan zitten paarsgewijs op 1,5 meter waarna we koffie met een appelgebakje kregen. Dit was voor rekening van Privo als aftrap van 2022. Dat smaakte lekker.

Daarna heeft een van de twee vrijwilligers aan de hand van een fotopresentatie het ontstaan en verloop door de jaren van het VRC verteld. Hier kwamen toch zaken voorbij welke ik nog niet wist al had ik al een keer een presentatie bij gewoond. Best wel leerzaam en erg interessant. Daarna zijn we in twee groepjes naar buiten gegaan en hebben we bij alle volières uitleg gekregen. Onze begeleidster was al vanaf dag een als vrijwilligster werkzaam. De laatste jaren zorgt ze met haar man voor de boodschappen en helpt in de bediening. Ze doen het nu beiden wat rustiger aan.

Het was wel koud buiten maar gelukkig wel droog. Uiteraard was het park redelijk kaal dus voor hen die geïnteresseerd zijn is het een aanrader om in het voorjaar terug te gaan. In verband met de vogelgriep zaten alle eenden en ganzen soorten overdekt en was er in de anders zo drukke vijver niets te beleven. We hebben ze uiteraard wel gezien maar het is minder mooi dan in hun  natuurlijke habitat.

Na de rondleiding hebben we ons allen nog nagepraat onder het genot van een consumptie die door het VRC aangeboden was. Al met al een geslaagde middag waarna we om 16.30 uur weer richting huis gingen.

Het was een geslaagde aftrap van 2022.

Namens V.V.Privo

Rien Akkermans

De eerste Vogelquiz van V.V.Privo.

9 september 2019

Rien heet iedereen welkom en geeft Marc het woord.

Marc heeft de vogelquiz helemaal voorbereid. Alles wordt via de laptop en een beamer op een scherm geprojecteerd. Marc leest daarnaast de vragen voor en geeft indien nodig een toelichting. Anton controleert de antwoorden en verwerkt ze.

Marc legt uit dat we een quiz van de vereniging uit Rijsbergen over genomen hebben. Het eerste deel is best pittig maar als het totaal bevalt, gaan we er voor volgend jaar zelf een opzetten. Verder heeft Marc er veel werk aan gehad omdat de formulieren om de antwoorden op te schrijven er niet bij zaten. We gaan starten en de 7 koppels vormen zich zelf.

Er wordt erg serieus aan de quiz deel genomen, veel gelachen maar ze gaan allemaal voor de winst. Er zijn vier delen met drie korte pauzes. Je merkt aan de opmerkingen naar elkaar dat men er best plezier in heeft. Na iedere ronde geeft Marc de antwoorden en een tussenstand. Paul en Adrie staan aan kop gevolgd door Hans en Cees. Na de tweede ronde staan Bas en Bas op twee. De gezonde spanning loopt op en de sfeer is goed. Over en weer worden de collega’s aangemoedigd. Om 22.20 uur is de laatste ronde klaar. Nog controleren en de scores kunnen bekent gemaakt worden.

De eindstand. Paul en Adrie hebben 57 punten. Zij mogen twee flessen wijn kiezen uit vier soorten wijn. Cees en Hans eindigen toch op twee met 45.5 punten en krijgen de andere twee flessen wijn. We hebben ook een poedelprijs. Twee pakken sap. Deze zijn voor Peter en Jan. Zij hebben 26.5 punten. De verschillen zijn dus maar klein. Om 22.50 uur wordt het overleg, c.q. quizavond gesloten.

Iedereen is het er wel over eens dat we volgend jaar weer een quiz willen houden. Deze zal dan meer gericht zijn over vogels in de volières en in de natuur.

Er wordt nog gezellig nagepraat onder het genot van een drankje. Iedereen bedankt voor de gezelligheid.

Namens het bestuur.

Rien

7de Open Dag Puzzel Fiets Tocht.

8 juli 2019
Zonder voor-inschrijving heeft nadelen maar ook zeker voordelen. Men kan, bijna tot op de dag zelf ervoor kiezen om mee te doen. Dit kan negatief of positief uit pakken. Tot op heden zijn we nog steeds groeiende en hebben we met deze zevende jaargang 37 deelnemers. Toch weer vier meer dan vorige editie.
Doordat het Nederlands dames elftal verder kwam dan verwacht hebben we zeker een paar deelnemers gemist. Om de deelnemende fietsers tegemoet te komen, hebben we het programma een half uur ingekort zodat zij die graag de wedstrijd wilden zien mooi op tijd thuis waren. Dit kon gemakkelijk, omdat we altijd tijd genoeg reserveren voor de bezoekadressen en zo was dan ook iedereen tevreden.
Daarnaast het goede weer en bijzonder mooie adressen zorgen er voor dat het een geslaagde dag werd. Als eerste zijn we gestopt bij Molen de Lelie op de Leur. De molen was in werking en de molenaar gaf tekst en uitleg op de tweede van de vijf zolders. Verder werd iedereen verrast met een kop koffie of thee. Onderweg uiteraard een aantal vragen oplossen en op de stopplaatsen ook. Die waren dan ook allemaal samengesteld door de adressen zelf en inhoudelijk dan ook zeer leerzaam.
Het tweede adres was Jachthaven ’t Lamgat. Een ideale plaats om op het terras, onder het genot van een drankje de Vogel-puzzel op te lossen die we van het Vogel Revalidatie Centrum geleend hadden. Met daarnaast vragen als ‘waar komt de naam Lamgat vandaan’ zorgt dit ervoor, dat je dus echt speurwerk moet verrichten om tot het juiste antwoord te komen. De naam Lamgat komt van het gegeven dat de zeilschepen tussen de 14e en 17e eeuw die vanuit zee naar Breda moesten door deze polder, wat toen allemaal nog water was, moesten en bij eb Lam kwamen te liggen, vandaar de naam ‘t ‘Lamgat’. Ga er maar aan staan.
Het derde adres was bij J. de Groot kwekerijen in Langeweg. Een gigantisch groot en mooi bedrijf waar we van de kantine gebruik mochten maken, om onze gebruikelijke worstenbroodjes en een lekkere Cappuccino, koffie of thee te gebruiken. Daarnaast werden er door Joost de Groot een paar rondleidingen verzorgd. Super interessant, om het reilen en zeilen van dit bedrijf uiteen gezet te krijgen. Iedereen hing aan Joost zijn lippen en er waren vragen genoeg. Ontspannen en alle tijd nemend werd alles door Joost uitgelegd.
Daarna naar ons vierde adres. De familie Machielsen. Zij stelden hun tuin open om naar hun mooie volières te komen kijken. Ook hier stonden de consumpties koud en kon men de vragen die verzorgd waren door René en Corry, proberen op te lossen. Honderd uit pratend onder het genot van een hapje en drankje werd er dan ook geprobeerd de vragen op te lossen. Hier werden, om wat tijd te winnen de lootjes verkocht. Dan op naar het SBS3 gebouw waar iedereen om 16.00 uur was.
Als eerste werd de loterij afgewerkt, waarbij men mooie prijzen kon winnen. In de tussentijd werden de vragen gecontroleerd, waardoor tegen half vijf de prijsuitreiking plaats kon vinden.
Met een eerste, tweede en derde prijswinnaar en een prijs voor wie de meeste deelnemers aan gebracht had werd een mooie zevende editie afgesloten. Weer een geslaagd evenement in de boeken. We hebben nog een doelstelling voor de volgende editie en dat is om meer leden van V.V.Privo in deze activiteit te betrekken. Dit zou zeker voor hen die deze tocht organiseren een mooie beloning zijn. Daar gaan we dan ook voor. Namens de organisatie iedere deelnemer hartelijk bedankt en tot volgend jaar.
Johan v d Enden en het bestuur.

Bedrijvencontact ochtend van het Vogel Revalidatie Centrum.

Donderdag 13 juni 2019.
Vroeg dag, want we gaan namens Vogel Vereniging Privo naar de bedrijvencontactochtend van het V.R.C. in Zundert. Alle sponsoren zijn uitgenodigd om met maximaal twee personen deel te nemen, zoals ook voorgaande jaren het geval is. Dit jaar is de dagindeling anders. Waar we voorgaande jaren om 10 uur verwacht werden is dit nu om 6.30 uur. De wekker dus om 5 uur zetten en om 5.30 uur vertrekken uit Kaatsheuvel om een collega in Prinsenbeek op te halen. Ik heb gevonden dat Johan als dank voor zijn inzet van de organisatie van de Open Dag Puzzel Fiets Tocht mee zou moeten mogen. Wel te verantwoorden denk ik.
We staan om 6.20 uur bij het V.R.C. voor de deur en zijn de eerste. Het is mooi weer en lekker om buiten even te wachten, alvorens de voorzitter de deur open doet en ons begroet en aan koffie helpt. Daarna druppelen de volgende deelnemers binnen, waarbij we al gelijk in gesprek komen met een gids uit Etten-leur. Hij doet dit werk voor verschillende instanties waar onder het Brabants Landschap. Omdat het bijzonder is dat een vogel vereniging een stichting als het V.R.C. sponsort is zijn interesse snel gewekt. We krijgen het gelijk over vogels in kooitjes, wat ik vrij snel kan ontzenuwen. Ook wij als vereniging hebben met de wetgeving en de N.V.W.A. te maken voor wat betreft het welzijn van onze vogels. Er zijn richtlijnen voor wat betreft de ruimte wat elke soort vogel nodig heeft.
Zo beoefend ieder zijn hobby op zijn eigen manier binnen de kaders van de wet.
De gids verteld ons over de Gierzwaluw en de nestkasten, waar hij ze heeft hangen en hoe hij de vogels volgt middels camera’s. Indrukwekkend en geweldig om te zien.
De dagindeling:
6.30 uur ontvangst met koffie.
7.00 uur vertrek naar een parkeerplaats de Bak bij de Pannenhoef.
7.15 uur Vroege Vogels wandeling. Een rondleiding onder leiding van twee gidsen, de voorzitter van het V.R.C. en de Boswachter van het Brabants Landschap.
8.30 uur einde rondleiding.
8.45 uur ontbijt.
9.15 uur Terugblik 2018, door de voorzitter van VRC Zundert
9.30 uur Netwerk moment.
10.00 uur Einde bedrijvenochtend VRC Zundert.
We zijn dus tegen 7.00 uur bij de Bak. Een dertigtal Vroege Vogels zijn aanwezig om deel te nemen. We maken een mooie wandeling door een zeer gevarieerd landschap. Van loofbos, heidegebied, vennen en stromen, graslanden en naaldbos. We zitten in de groep bij de boswachter, die ik nog ken van uit mijn werkzame periode. Ik wil hem dus weer graag ontmoeten en contact leggen.
Al snel spotten we de eerste vogels waarvan we er tijdens deze wandeling nog regelmatig meer zien. We zien en horen de volgende meerdere keren langs komen. Van de Tjif tjaf, Boomkruiper, Grote bonte specht, Tuinfluiter, Buizerd, Reiger en een Nijlgans die bovenin de kruin van een boom het nest van een Havik ingepikt heeft. Deze Gans hoort hier niet thuis en verstoort een Havik in zijn broedperiode. De Havik kan dus gewoon wijken voor deze vervelende gast.
We lopen tussen twee watergangen door. De Bijloop wat een natuurlijke stroom is en de Turfvaart, welke aangelegd is om het water af te voeren van het vennen gebied, tegenwoordig juist bedoeld om landbouwwater af te voeren. Deze kan dus met stuwen geregeld en gestuurd worden. De boswachter verteld wat er allemaal bij komt kijken om alles te houden zodat het voor het gebied en de natuur en zijn bewoners de meest ideale situatie oplevert. Bij een uitkijkpunt boven het water verteld hij ons dat hier een speciale waterplant groeit welke elders in Nederland niet voor komt. Heidekartelblad, groeit op het schrale grasland aan de overkant van de Bijloop. Verder ligt er een strook met waterplanten waarvan om klokslag twaalf uur een geel veld met bloemknoppen open gaan. Dit is Moerashertshooi.
We lopen verder en hij stopt bij een grote uitheemse reuzen plant, de Japanse duizendknoop. Deze plant groeit vier meter per jaar en drukt boomwortels uit de grond omhoog (zelfs huizen!). Met wortel en al verwijderen is de beste manier, maar er hoeft maar een halve centimeter van de plant elders neer te komen en binnen korte tijd groeit hij daar weer. Er worden in Engeland proeven gedaan om hem te bestrijden met de Japanse Beatle kever, maar daar moet nog van blijken of hij de andere vegetatie met rust laat. Met Glyfosaat kun je hem weg krijgen maar dat is geen optie voor het milieu. Met stroomstoten kan ook, maar dit is een kostbare aangelegenheid. Gelukkig staan er verder geen op de Pannenhoef dus is het handmatig met wortel en al verwijderen en hopen dat je de schade kunt beperken.
We lopen verder en zien Schotse Hooglanders lopen. Indrukwekkend om deze beesten met hun grote hoornen op een afstand in het landschap te zien. Deze worden bij een particulier ingehuurd om de begrazing te regelen. Ook de Schotse Hooglander hoort hier in principe ook niet thuis en daarom is de boswachter bezig met een bedrijf om het Nederlandse ras, het zeldzaam huisdierras Brandrode Rund in te zetten. De boswachter legt uit, wat de voor en nadelen van begrazing en maaien zijn qua planten vegetatie. Er lopen op de Pannenhoef ook Koningspaarden en elders Belgische trekpaarden rond. Dit omdat zij weer andere begrazing uitvoeren.
Wandelen over de Pannenhoef is zo gevarieerd en ontzettend mooi. 45 jaar geleden kwam ik hier ook veel en ook toen was Brabants Landschap al de beheerder van natuurgebied de Pannenhoef wat 700 hectare groot is. Zij doen dit vanaf 1970. Iedere natuurliefhebber zal dit gebied dan ook mooier vinden dan het Mastbos of Liesbos welke in de buurt liggen.
Verder lopend komen we door een stuk naaldbos. De boswachter vertelt dat waarschijnlijk de beslissing genomen gaat worden, om dit helemaal te kappen. Er zit namelijk de Letterzetter (een kever) in. Hij graaft gangen tussen de schors en het cambium laag, waar de sapstromen langs omhoog gaan maar omdat hij dit rondom de stam doet gaat de boom binnen enkele maanden dood. Er is geen natuurlijke vijand of andere manieren om dit tegen te gaan, spechten doen erg hun best, maar krijgen het niet aan gegeten. Wat jammer. Daarnaast kost het veel en duurt het lang alvorens er weer een mooi bos staat.
Als we anderhalf uur later, weer bij de auto’s aankomen hebben we heel veel moois gezien en dikwijls met de verrekijker aan onze ogen gestaan. Daarnaast veel interessante dingen geleerd en we zijn een stuk wijzer als het gaat over natuurbeheer. Dit is echt voor herhaling vatbaar en is dan ook de bevestiging van mijn reden om hier aan deel te nemen. Dit moet in het 2020 op de agenda van onze vereniging komen. De contacten zijn gelegd.
Gezamenlijk terug naar het VRC. In de auto al napratend over wat we allemaal gehoord en gezien hebben. Bij het VRC staat een heel mooi verzorgd ontbijt klaar waar we dan ook allemaal van genieten.
Daarna legt de voorzitter van het VRC, samen met de penningmeester uit, hoe het financieel in elkaar zit en wat er in 2018 gerealiseerd is. Verder de toch wel grootse plannen, voor 2019-2020. Er volgt een luid applaus als de presentatie afgelopen is. We nemen om 10 uur afscheid en lopen nog even de tuin in waar een bedrijf bezig is om een rotswand van negen meter breed en zes meter hoog te maken voor een nieuw uilen verblijf.
Met vriendelijke groeten, Johan en Rien.

Voorjaarsactiviteit van Vogel Vereniging Privo.

Zaterdag 25 mei 2019.
‘s Morgens om 9.00 uur verzamelen bij ons clubhuis. De koffie en thee staan al klaar. De leden komen binnen en betalen aan onze penningmeester de kosten voor deelname. Het is al gelijk gezellig en men speculeert over wat ze te zien gaan krijgen. De auto-verdeling wordt uitgedeeld waar ook de adresgegevens op staan voor de navigatie. We zijn deze keer met vier auto’s en zestien deelnemers voor overdag.
Normaal hebben we deze activiteit half maart en mijn gevoel zegt me, dat dat de reden is dat we met een aantal personen minder zijn. De evaluatie zal het leren. We vertrekken om 9.30 uur richting Arendonk in België waar we om 10.30 uur aankomen bij onze gastheer. De heer des huizes staat ons al op te wachten. We stellen ons zelf voor en we mogen Maarten volgen. Vooraan de straat ligt al een erg mooie vijver. Lang, golvend en uitgestrekt, waar een zwarte zwaan, een koppel Mandarijn eenden en een koppel Kuifeenden in zwemmen. Verrassend zo, net achter een haag van één meter hoog.
We gaan de oprit aan de zijkant op en worden verrast door het zicht op een tuin van 7500 m2 groot. Daar word je even stil van.Recht vooruit staat een carport waar zijn zoon verschillende soorten konijnen, hamsters en cavia’s heeft zitten. Ieder zijn hobby, mooi toch! De volière bovenop de carport is een bijzonder gezicht en is gesplitst in twee, waar in de ene volière Gaailijsters zitten. Ze zingen luidkeels en ontzettend mooi. In de andere volière zitten Koningglansspreeuwen. Het is een lust voor het oog en oor.
We gaan de tuin in en lopen langs een wand waar buiten volières tegen hangen want wat blijkt, achter de carport loopt een volière door die achter een hoge begroeide wand staat. Daar heeft de zoon parkieten in gehouden, die dan in de buitenvolières kwamen. Daar is hij mee gestopt en Maarten heeft niet veel met kromsnavels dus denkt hij er nog over na wat hij er in gaat houden.
Over golvende taluds, begroeid met gazon gras. Zo mooi geschoren dat het een plaatje is, lopen we langs de eerste vijver waar een koppel Jufferkraanvogels met een Flamingo lopen. In de vijver zwemmen Pigmee ganzen. De taluds lopen tegen de zijkant van de tuin op tot bijna twee meter hoog op sommige plaatsen. Daar is de damwand aan de kant van de buren mooi met hout afgewerkt en op lager gelegen stukken zie je aan de kant van Maarten een mooi begroeide kant.
In de vijver zwemmen verschillende soorten eenden. Er staan ook twee Ooievaarsnesten in de tuin waar wilde ooievaars op komen. Momenteel twee mannen maar de hoop is op een vrouwtje. Het ene nest zit hoog op een paal en de andere boven in een kruin van een grote treurwilg. De tuin is mooi glooiend aangelegd, met het zand uit de vier verschillende vijvers. Er is een leemvijver bij. De andere vijvers zijn met folie aangelegd. Maarten legt uit hoe hij de leemvijver gemaakt heeft. We lopen zo verder naar een andere volière die opgaat in de natuur. In het midden zijn de nachtverblijven en links en rechts twee volières van een meter of tien lang en drie meter breed.
In het ene zitten meerdere koppels Baardmannetjes. De baardmannetjes hebben jongen liggen en eitjes. In de andere zit een trio Schamalijsters. Maarten vraagt zich af of dit gaat lukken maar de volière is ruim genoeg. Aan de andere kant zitten er Blauwborstjes. De volières zijn mooi begroeid, want de vogels moeten zich kunnen verschuilen. In de vijver waar we langs lopen komen straks de jonge eenden, als ze van de ouders gescheiden moeten worden. Over een overhangende vlonder boven een andere vijver lopen we langs de volières van de verschillende soorten Tourako’s en Vruchtenduiven. Lady Ross, Hartlaubs, Schalows en Witkuif Toerako’s. De vogels beschikken over volières van een meter of tien diep. Ze komen daar geweldig tot hun recht.
Daarna lopen we langs de opkweekhokken voor de eenden soorten. Professioneel aangelegde ruimtes waar vijver uitloop hoeken per kooi in gemaakt zijn. Alles is perfect schoon te houden. Hier tegenover ligt weer een mooie grote vijver met verschillende eenden soorten. Harlekijn eenden, Eidereenden en Witkopeenden.
Verder naar voren komen we langs een grote volière. Ruim vijf meter diep en hoog en ik schat een dertig meter lang. Helemaal begroeid en met een stroompje er in. Je kijkt je ogen uit. Er zitten meerdere koppels rode Ibissen in. Kemphanen, Japanse Nachtegalen, Blauwborstjes, Kluten, Tureluurs, Vinken en nog wat soorten.
Zo komen we weer voor in de tuin aan bij het terras, waar de koffie al klaar staat. Even wat lekkers voor bij de koffie uit de auto gehaald en Maarten is de koffie aan het inschenken. Wat smaakt er beter dan koffie of thee met iets lekkers van bakker Mark Elias uit Prinsenbeek. We hebben voor Maarten een lekker speciaal flesje bier van Bier en Borrels en voor zijn vrouw een bosje bloemen van Juffertje in ‘t Groen, uit Prinsenbeek. We danken hen voor hun gastvrijheid en gaan op weg naar Eindhoven.
Na twintig minuten rijden, stoppen we op een parkeerplaats voor onze Privo picknick, inmiddels een bekend fenomeen. De koffie en thee wordt ingeschonken en er zijn gesmeerde broodjes. Er is al veel om over bij te praten. Wat een gigantisch mooi adres hebben we net bezocht. Gezellig kletsen en elkaar wat plagen, de sfeer zit er weer goed in. Na twintig minuten ruimen we op en rijden verder naar Eindhoven. Het laatste stukje is even zoeken, maar om 13.30 uur rijden we bij Falconcrest het terrein op. We worden opgevangen door een van de medewerkers die ons naar het demonstratie terrein begeleid.
De vliegdemonstratie begint. Diverse uilen worden gepresenteerd. Knap wat je een vogel kunt leren. Daarna volgen diverse Giersoorten, Havikensoorten en het kleinste uiltje, dat niet groter was dan 15 cm. Na een uur, waarbij na iedere demonstratie de vogel aan iedereen dichtbij geshowd wordt en alle vragen beantwoord worden, is het even pauze. Terwijl we aan een drankje zitten worden er twee jonge Oehoe’s van twee maanden oud in een speciekuip naar het terras gebracht. Bij hun geboorte zijn ze net zo klein als een kuiken van een kip, maar na twee maanden al veertig centimeter groot. Een van de medewerkers is continu met de uilen bezig om ze zo goed mogelijk klaar te maken voor het vliegwerk. De band tussen de mens en vogel moet super zijn, wil je aan de vliegdemonstraties mee kunnen doen.
We mogen tijdens de pauze ook bij de verblijven van de vogels kijken. Zo heeft iedereen zijn eigen stek waar ze verblijven tijdens de demonstraties.
Op naar deel twee. Demonstraties met de behendigste vogel die er bestaat, de Wauw. Vliegend aas uit de lucht vangen. Ware acrobaten zijn het. Ook met de loer zijn ze als een speer zo snel. Uiteraard komen ze ook met deze vogels bij de tafels langs. Een mooie ranke vogel strak in de veren en erg mooi om te zien. Daarna komt de Zeearend. Gigantisch indrukwekkend om te zien. De vogel maakt grote scheervluchten net over de hoofden van het publiek. Al staat de persoon waar hij aan moet komen helemaal uit het zicht, de vogel vliegt in een rechte streep naar hem of haar. Daarna komt de vogel langs de tafels. Wat een groot en mooi beest.
Daarna weer terug naar Prinsenbeek. Het is inmiddels 16.00 uur. We komen iets na 17.00 uur weer in Prinsenbeek aan. Iedereen naar huis, vogels voeren en sommigen om de partner te halen.
‘t Veehandelshuis verzorgt de catering. Warm en koud buffet. Klokslag 18.30 uur wordt alles netjes opgesteld. Dit wordt genieten. Het ziet er super gaaf uit. Tegen 19.00 uur komen de eersten weer binnen. Als iedereen er is wordt het buffet geopend en kan er genoten worden. Lekkere salades aangevuld met saté, stokbrood, warme beenham en andere lekkernijen. Iedereen geniet er van. Verder is het erg druk en wordt veel terug gekeken naar alles wat we deze dag mee gekregen hebben. We denken steeds dat het wat minder zal zijn, maar ook deze keer hebben de adressen de vorige weer overtroffen. Het wordt stiekem toch weer na 24.00 uur alvorens we weer richting huis gaan. Weer een mooie voorjaarsactiviteit afgesloten en gaat als zeer geslaagd de boeken in.

PRIVO Dag 2018

Zaterdag 8 september.
Mooi weer en een super opkomst aan deelnemers van dit evenement wat we al weer voor het 11e jaar organiseren. De tijd gaat zo snel dat ik, na wat terug zoeken, tot dit aantal jaren kwam. Ik sta er versteld van dat we dit al weer zo lang organiseren. Negentien vogelvrienden die overdag mee op de kooien zijn gaan kijken en zesendertig personen bij de BBQ. Het is dan ook super fijn om voor zo een grote groep collega’s iets te mogen organiseren.
We verzamelen om 9 uur bij Anton waar het dan al gelijk een drukte van belang is. Ook even bij Anton naar zijn vogels kijken die erg veel Gould Amadines gekweekt heeft. Voor we er erg in hebben zijn we later weg dan gepland.
We vertrekken om 9.25 uur naar Made. Jan van O., een Aviornis lid, is onze gastheer. Daar aangekomen staan de koffie en thee al klaar. Anton heeft voor lekkere koeken gezorgd en het smaakt ons dan ook goed. In de tuin zittend met de koffie in de hand genieten we al gelijk van Jan zijn kooi. Deze staat over de volle breedte achter in zijn tuin. Deze is natuurlijk aangelegd met een vijver erin en er staat ook een grote appelboom in. Deze hoeft hij niet te spuiten tegen insecten want de vinken zorgen wel dat deze weg blijven. Jan heeft er verder veel watervogels in zitten. Er zitten Blacksmith kieviten, Roodschoudertalingen, Slobeenden, Groenvleugelduiven, Roodhalsganzen, Kuifeenden in.
 
Verder zitten er wat kleine vogeltjes in. Zoals al gezegd Vinken, Zebravinken en een Japanse Meeuw is zelf de voliere in gevlogen. In groepjes mogen we met Jan in de kooi om alles van dichtbij goed te bekijken. Tussendoor nog lekker een kop koffie drinken en kletsen over wat je allemaal ziet. Daarna nemen we afscheid van Jan en zijn vrouw. Wat een gastvrij adres!
Op naar Brecht in Belgie, waar we te gast zijn bij Dave V. en zijn vrouw Els. We moeten even wachten omdat er nog een bus met bezoekers moet vertrekken. Zij komen uit de omgeving van Nijmegen. Na het vertrek van de bus ontvangen Dave en Els ons. Hun dochter en vriend en hun zoon zijn ook met het vogel virus besmet en zijn er dan ook de gehele dag bij. Je ziet ze genieten en vertellen ook wat zij aan vogels houden. Zij houden verschillende soorten Postuurduiven en konijnen.
Dave en Els nemen ons mee langs grote boog volieres waar ook steeds meer kleinere vogels boven in gehouden gaan worden. Dave, Els en hun dochter zijn erg enthousiast en vertellen honderd uit. Ook waar ze tegen aan lopen en van geleerd hebben. Ze delen echt alles. Super interessant. Ze zijn ook weer aan het verbouwen waardoor vogels in een kooi met vluchten straks ook veel mooier gehuisvest zitten. We komen daar een grote diversiteit aan vogels tegen, wat al begint in de voortuin.
Zwarthalszwanen en meerdere soorten eenden waarbij er bij zijn die zo mooi zijn dat het lijkt dat ze met de pen ingekleurd zijn. In een zestal grote volieres kom je van alles tegen, wat te zeggen van Kuifeenden, Hoenders, Scott Parelhoender, Olijfduiven, Witwang Tourako’s, verschillende Steltkluten, Keizerganzen, Trachopaan fazanten,Temmink fazanten, als ook Goud fazanten, Lelkieviten, Pygmeeganzen, Bourkes parkieten, Elegant parkieten. Verder hebben ze Kroonkraanvogels en Jufferkraanvogels. Nog wat schapen en andere beestjes. In een mooie kooi zit vooral wat kleiner spul. Bontbekplevieren, Gouldamadines, Zebravinken, Diamantduifjes, Japanse meeuwen zijn van de zoon. Tussendoor is er koffie en de gebruikelijke broodjes, die we gesponsord krijgen. Er worden ook nog zaken gedaan door wat leden met Dave. Gaaf dat dit kan en gebeurt. Om half drie vertrekken we weer richting Nederland waar we, zoals gebruikelijk de dag afsluiten en bij een collega op de kooi gaan kijken.
Cees en Elly zijn onze gastheer en gastvrouw. We krijgen een rondleiding door Cees langs zijn pas nieuw gebouwde kooien, Op een windveer na zijn ze klaar en het ziet er gelikt uit. Overal is rekening mee gehouden. Hij kan zijn kooien zo schoonspuiten en alles loopt via een leidingstelsel weg. Handig in het onderhoud. Cees heeft Koningsparkieten zitten, aparte Halsbandparkiet mutaties, Bonte boertjes en Taranta’s. Cees legt uit waar welk koppel split voor is en voor de specialisten onder ons is dit interesante koek. We zitten midden tussen de U-vormig opgestelde kooien en het is daar lekker zitten, zo beschut. Uiteindelijk gaan we naar hun terras waar Elly voor lekkere hapjes gezorgd heeft en Cees ons voorziet van een lekker pilsje of wat fris. Tegen vijf uur vertrekken de laatsten om zich om zeven uur weer te melden voor de BBQ.
Zoals al eerder aangegeven is, is het dit jaar weer drukker dan voorgaande jaren. Super gezellig bijpraten over overdag. De BBQ is weer als vanouds, goed verzorgd door Wim Renne en iedereen doet zich te goed aan dit lekkere vlees en de salades. Marc heeft weer voor gezellige muziek gezorgd en het is dan ook al weer snel na twaalven waarna we opruimen, een afzakkertje nemen en tegen één uur naar huis gaan. Weer een succesvolle Privo dag die in de boeken kan. Iedereen bedankt voor de gezelligheid en tot de volgende activiteit!
Lezing kromsnavels door Piet Ooijen
Maandag 9 april.
We hebben een lezing over Kromsnavels.
Het was fijn opbouwen met collega Henk van de Pluijm. Het scheelt een hoop sjouwwerk als je met twee man bent en een stuk gezelliger. Ik ben er dus erg blij mee.
De koffie stond klaar en de eerste leden waren vroeg aanwezig. Het was al gelijk gezellig.
Dhr. Piet Ooijen verzorgt voor onze vereniging een lezing over Kromsnavels. Hij was tijdig aanwezig en alles stond mooi op tijd klaar.
Als voorzitter heet ik iedereen van harte welkom en stel Piet voor aan de leden. Daarna neemt Piet het over en begint erg enthousiast aan zijn verhaal. Hij laat zien hoe hij zelf gesteld staat en waar hij mee kweekt. Er is genoeg ruimte om tussendoor vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen. Iedereen is stil en luistert aandachtig. Voor de pauze en het eerste half uur daarna is het een heel algemeen verhaal en voor iedereen interessant en goed te volgen. Het laatste kwartier gaat Piet in op vererving wat uiteraard voor de echte kromsnavel kwekers passend is.

Mooie foto’s maakt het voor iedereen erg interessant.
Wel jammer dat de opkomst wat achter bleef maar dat maakte het er niet minder gezellig om.
We nemen om 22.30 uur afscheid van Piet en hebben lekker veel gesprekstof voor het opvolgende uur.
Weer een geslaagde avond.