Activiteiten

PRIVO Dag 2018
Zaterdag 8 september.
Mooi weer en een super opkomst aan deelnemers van dit evenement wat we al weer voor het 11e jaar organiseren. De tijd gaat zo snel dat ik, na wat terug zoeken, tot dit aantal jaren kwam. Ik sta er versteld van dat we dit al weer zo lang organiseren. Negentien vogelvrienden die overdag mee op de kooien zijn gaan kijken en zesendertig personen bij de BBQ. Het is dan ook super fijn om voor zo een grote groep collega’s iets te mogen organiseren.
We verzamelen om 9 uur bij Anton waar het dan al gelijk een drukte van belang is. Ook even bij Anton naar zijn vogels kijken die erg veel Gould Amadines gekweekt heeft. Voor we er erg in hebben zijn we later weg dan gepland.
We vertrekken om 9.25 uur naar Made. Jan van O., een Aviornis lid, is onze gastheer. Daar aangekomen staan de koffie en thee al klaar. Anton heeft voor lekkere koeken gezorgd en het smaakt ons dan ook goed. In de tuin zittend met de koffie in de hand genieten we al gelijk van Jan zijn kooi. Deze staat over de volle breedte achter in zijn tuin. Deze is natuurlijk aangelegd met een vijver erin en er staat ook een grote appelboom in. Deze hoeft hij niet te spuiten tegen insecten want de vinken zorgen wel dat deze weg blijven. Jan heeft er verder veel watervogels in zitten. Er zitten Blacksmith kieviten, Roodschoudertalingen, Slobeenden, Groenvleugelduiven, Roodhalsganzen, Kuifeenden in.
 
Verder zitten er wat kleine vogeltjes in. Zoals al gezegd Vinken, Zebravinken en een Japanse Meeuw is zelf de voliere in gevlogen. In groepjes mogen we met Jan in de kooi om alles van dichtbij goed te bekijken. Tussendoor nog lekker een kop koffie drinken en kletsen over wat je allemaal ziet. Daarna nemen we afscheid van Jan en zijn vrouw. Wat een gastvrij adres!
Op naar Brecht in Belgie, waar we te gast zijn bij Dave V. en zijn vrouw Els. We moeten even wachten omdat er nog een bus met bezoekers moet vertrekken. Zij komen uit de omgeving van Nijmegen. Na het vertrek van de bus ontvangen Dave en Els ons. Hun dochter en vriend en hun zoon zijn ook met het vogel virus besmet en zijn er dan ook de gehele dag bij. Je ziet ze genieten en vertellen ook wat zij aan vogels houden. Zij houden verschillende soorten Postuurduiven en konijnen.
Dave en Els nemen ons mee langs grote boog volieres waar ook steeds meer kleinere vogels boven in gehouden gaan worden. Dave, Els en hun dochter zijn erg enthousiast en vertellen honderd uit. Ook waar ze tegen aan lopen en van geleerd hebben. Ze delen echt alles. Super interessant. Ze zijn ook weer aan het verbouwen waardoor vogels in een kooi met vluchten straks ook veel mooier gehuisvest zitten. We komen daar een grote diversiteit aan vogels tegen, wat al begint in de voortuin.
Zwarthalszwanen en meerdere soorten eenden waarbij er bij zijn die zo mooi zijn dat het lijkt dat ze met de pen ingekleurd zijn. In een zestal grote volieres kom je van alles tegen, wat te zeggen van Kuifeenden, Hoenders, Scott Parelhoender, Olijfduiven, Witwang Tourako’s, verschillende Steltkluten, Keizerganzen, Trachopaan fazanten,Temmink fazanten, als ook Goud fazanten, Lelkieviten, Pygmeeganzen, Bourkes parkieten, Elegant parkieten. Verder hebben ze Kroonkraanvogels en Jufferkraanvogels. Nog wat schapen en andere beestjes. In een mooie kooi zit vooral wat kleiner spul. Bontbekplevieren, Gouldamadines, Zebravinken, Diamantduifjes, Japanse meeuwen zijn van de zoon. Tussendoor is er koffie en de gebruikelijke broodjes, die we gesponsord krijgen. Er worden ook nog zaken gedaan door wat leden met Dave. Gaaf dat dit kan en gebeurt. Om half drie vertrekken we weer richting Nederland waar we, zoals gebruikelijk de dag afsluiten en bij een collega op de kooi gaan kijken.
Cees en Elly zijn onze gastheer en gastvrouw. We krijgen een rondleiding door Cees langs zijn pas nieuw gebouwde kooien, Op een windveer na zijn ze klaar en het ziet er gelikt uit. Overal is rekening mee gehouden. Hij kan zijn kooien zo schoonspuiten en alles loopt via een leidingstelsel weg. Handig in het onderhoud. Cees heeft Koningsparkieten zitten, aparte Halsbandparkiet mutaties, Bonte boertjes en Taranta’s. Cees legt uit waar welk koppel split voor is en voor de specialisten onder ons is dit interesante koek. We zitten midden tussen de U-vormig opgestelde kooien en het is daar lekker zitten, zo beschut. Uiteindelijk gaan we naar hun terras waar Elly voor lekkere hapjes gezorgd heeft en Cees ons voorziet van een lekker pilsje of wat fris. Tegen vijf uur vertrekken de laatsten om zich om zeven uur weer te melden voor de BBQ.
Zoals al eerder aangegeven is, is het dit jaar weer drukker dan voorgaande jaren. Super gezellig bijpraten over overdag. De BBQ is weer als vanouds, goed verzorgd door Wim Renne en iedereen doet zich te goed aan dit lekkere vlees en de salades. Marc heeft weer voor gezellige muziek gezorgd en het is dan ook al weer snel na twaalven waarna we opruimen, een afzakkertje nemen en tegen één uur naar huis gaan. Weer een succesvolle Privo dag die in de boeken kan. Iedereen bedankt voor de gezelligheid en tot de volgende activiteit!
Lezing kromsnavels door Piet Ooijen
Maandag 9 april.
We hebben een lezing over Kromsnavels.
Het was fijn opbouwen met collega Henk van de Pluijm. Het scheelt een hoop sjouwwerk als je met twee man bent en een stuk gezelliger. Ik ben er dus erg blij mee.
De koffie stond klaar en de eerste leden waren vroeg aanwezig. Het was al gelijk gezellig.
Dhr. Piet Ooijen verzorgt voor onze vereniging een lezing over Kromsnavels. Hij was tijdig aanwezig en alles stond mooi op tijd klaar.
Als voorzitter heet ik iedereen van harte welkom en stel Piet voor aan de leden. Daarna neemt Piet het over en begint erg enthousiast aan zijn verhaal. Hij laat zien hoe hij zelf gesteld staat en waar hij mee kweekt. Er is genoeg ruimte om tussendoor vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen. Iedereen is stil en luistert aandachtig. Voor de pauze en het eerste half uur daarna is het een heel algemeen verhaal en voor iedereen interessant en goed te volgen. Het laatste kwartier gaat Piet in op vererving wat uiteraard voor de echte kromsnavel kwekers passend is.

Mooie foto’s maakt het voor iedereen erg interessant.
Wel jammer dat de opkomst wat achter bleef maar dat maakte het er niet minder gezellig om.
We nemen om 22.30 uur afscheid van Piet en hebben lekker veel gesprekstof voor het opvolgende uur.
Weer een geslaagde avond.
Excursie dag maart 2018
Zaterdag 10 maart.
Vooruitzicht op mooi weer voor een dag weg. We gaan naar Uilenpark de Paay in Beesd en naar een Aviornis lid. Verzamelen om 8.50 uur aan het Kapittelhof. Helaas moesten er twee man afhaken in verband met werk en ziek zijn. Er zijn vandaag drie personen te gast.
Twee leden van de Bredase Vogel Vrienden en een lid van Zanglust uit Zevenbergen. Ze gaan een echt Privo uitje mee maken waar ze hopelijk geen spijt van gaan krijgen. Na ruim een half uur rijden stoppen we op een parkeerplaats voor koffie, thee of warme chocolademelk met slagroom. Even een kampeertafel zoeken en banken droog maken en lekker buiten zitten . Zelfs geen jas aan nodig. Gezellig om zo de dag te beginnen. Na 20 minuten gaan we weer verder en stappen net over tienen het park binnen.
De Paay is een klein park met een zeventigtal vogels en andere diersoorten. Over paden van houtsnippers loop je langs grote dier verblijven. De Paay heeft alle uilensoorten met daarnaast kraanvogelsoorten, verschillende ooievaarsoorten, otters, eekhoorntjes die van uit hun verblijf via gaastunneltjes door de lucht naar boven in de bomen kunnen en naar een ander verblijf. Eendensoorten, pauwen, verschillende fazantensoorten, kangeroe’s zelfs met een jong in hun buidel, landschildpadden, raven, geitjes, een klein soort hertjes, kamelen, wasberen, een aantal papagaaiensoorten, cavia’s, een paar grote konijnen en super kleine muisjes. Ik zal waarschijnlijk nog wel het een en ander vergeten maar dan zou ik er nu de foto’s bij moeten kunnen pakken.
Tijd voor koffie en ons gebruikelijke broodje. We kunnen bij de Paay op een geïmproviseerd terras gaan zitten, maar de koffie valt niet te bestellen. De eigenaar en zijn twee assistenten zijn in geen velden of wegen te zien. Er staan al een paar stellen met kleine kinderen te wachten om entree te betalen dus besluit ik om na tien minuten te vertrekken en onderweg te stoppen om koffie te drinken. Na een ommetje van bijna vijf kilometer verkeerd rijden door onder getekende is de eerste Texaco de klos. Johan en ik vragen of we binnen ons broodje met de bestelde koffie op mogen drinken. Geen probleem zegt een vriendelijke bediende. Onder grote hilariteit gaan we terug met de koffie en broodjes naar de statafels en laten het ons smaken. Na twintig minuten vertrekken we naar ons volgende adres. Om klokslag half twee stappen we daar binnen.
We worden gastvrij ontvangen door Rob en zijn vader en moeder.
Koffie, thee en koffiebroodjes het kan niet op. De vader van Rob verteld dat hij sinds enkele jaren zijn gedeelte van de vogels aan Rob over gedaan heeft en nu personeel is. Hij is gestopt met werken en voedert alle vleesetende vogels en houdt de zaak mee zuiver. Daarnaast boodschappen doen en de tuin met alle soorten fruitbomen bijhouden. Ook heeft hij als hobby cactussen en vetplanten kweken. Daar gaat hij ook mee naar tentoonstellingen. Uiteraard is hij ook nog wat tijd vrij. Hij is op de maandagmiddag, zaterdag en zondagmiddag na, toch iedere dag tot het donker wordt met zijn hobby’s bezig. Rob voert alle zaad en vruchteneters en houdt zich ’s avonds, vanaf half maart tot eind september met de kweek bezig.
Tegen twee uur gaan Rob, pa en ma mee om ons rond te leiden. Geen vraag is te veel en we kijken onze ogen uit. Ruim anderhalf hectare met daarop overal volières met telkens maar één koppel per soort in een voliere. Zowat elke kwartel en patrijs soort passeren de revue. Met daar tussen exemplaren die elders niet gehouden worden. We gaan verder langs verschillende ooievaar soorten en reigersoorten, komen een koppel ganzen tegen die zeer zeldzaam zijn. Zwanensoorten, raven, en nog andere waarvan ik de namen even kwijt ben. Daarna komen we bij een achttiental stekelvarkens die drie keer per seizoen jongen werpen en al verkocht zijn voor ze op leeftijd zijn. Deze beesten vindt Rob wel leuk. Toch niet altijd even gemakkelijk. Als hij de kooi zuiver moet maken doet hij emmers om zijn benen omdat de harde pennen door zijn laarzen gaan. Niet omdat ze agressief zijn maar ze raken gestrest waardoor ze dit uit verdediging doen. Er liggen grote rioolbuizen in de omheinde wei. Als Rob zijn vader een pakketje stro in het binnenhok gooit komen ze met zijn allen naar buiten gestoven en duiken met hun allen langs beide zijdes de buizen in. Het rammelt langs alle kanten en het is een spectaculair gezicht.
We gaan verder en komen bij Rob zijn lievelings vogels. De Hokko’s.
Hij heeft hier minimaal een twaalftal soorten van waarvan er zeker een viertal zeldzaam zijn. Ik kan begrijpen waarom hij er zo van gecharmeerd is. Geweldig, wat een mooie vogels.
Verder langs kleinere soorten patrijzen en langs een drietal kromsnavelsoorten. Zomaar voor de aardigeid zegt Rob. Ik ben ongetwijfeld een heel aantal vogels vergeten te benoemen. Ik zou het aan Rob moeten vragen, maar hij haalt honderd koppels vogels gemakkelijk.
Terug naar de serre voor een tweede kop koffie of thee. Pak nog gerust een lekkere koffie koek zegt ma. Ik haal even een bosje bloemen en wat biertjes voor Rob en zijn pa uit de auto en we bedanken hen voor de gastvrijheid en vertrekken om 16 uur richting Prinsenbeek. Om 16.45 uur zijn we terug en nemen nog een afzakkertje bij Anton. Daarna weer naar huis. De leden van onze collega verenigingen hebben op hun volgende ledenvergadering genoeg gesprekstof voor hun leden. Ze waren super enthousiast en hebben genoten. Weer mooie reclame voor V.V.Privo. Wat een geweldige dag.
Het heeft weer alle bezoeken overtroffen.